Een finaleplaats zat er voor de beide Limburgse deelnemers aan het WK dammen 2017 niet in.

Het WK, dat in een geheel nieuwe opzet is gespeeld, moest vanwege het onvoorspelbare karakter van de toernooi-opzet tot verrassingen leiden. De last minute deelname van Georgiev was voor veel deelnemers een regelrechte verrassing, het niet komen opdagen van dammers uit diverse kleinere damlanden zelfs voor leken een voorspelbaar gebeuren. Maar veel ingrijpender is de opzet: drie groepen topdammers die in 9 ronden Zwitsers elkaar in iedere groep vier finaleplekken betwisten. Niemand die garandeert dat uiteindelijke finalisten de degens hebben gekruist met de nummers 2, 3 en 4 van de groep (gesteld dat de finalist als groepwinnaar eindigt). Voer voor psychologen om hierover eens goed na te denken.

Voor Roel Boomstra, de titelverdediger, en Jan Groendijk, vorig jaar de door Boomstra uitgedaagde voor de tweekamp om de vakante WK-titel, waren de rapen behoorlijk gaar. Beiden slaagden er niet in zich voor de finalegroep van 12 dammers te plaatsen. Of dat aan het systeem gelegen heeft of aan het vertoonde spel laat ik even in het midden. Boomstra bleef - ongeslagen - met lege handen, terwijl Groenendijk na verlies tegen Valneris mogelijk nog een excuus kan aanvoeren.

De twee Limburgse deelnemers, Jitse Slump en Martijn van Gortel, kwamen in Estland goed voor de dag. Slump heeft maanden naar dit WK kunnen toewerken. Zijn resultaten uit 2016 bezorgden hem ruim voor aanvang van het WK een plaats bij de 84 dammers die in Tallinn mochten aantreden. Voor van Gortel lag dat iets anders. Pas tien dagen voor het doen van de eerst zet kreeg hij een vererende uitnodiging om een van de vrijvallende pleken in te nemen. Toch heeft hij positief op die invitatie gereageerd.

Martijn kwam vier maal tot winst, pakte twee remises en verloor drie partijen, waaronder de eerste twee tegen grootmeester Ndiaga Samb en Frank Teer. Die 10 uit 9 bracht hem in zijn groep op plaats 17. Wat rating betreft restte er voor hem een bescheiden winst (0,31).
Jitse startte met een winstpartij, verloor in ronde 3 en liet zeven remisese registreren. Zijn score van 9 uit 9 bracht hem op plaats 18, waarbij hij 3 - fictieve - ratingpunten moest inleveren.

Nooit eerder was onze provincie bij een WK met twee deelnemers vertegenwoordigd. Voor Martijn was het een debuut op een internationaal titeltoernooi, Jitse heeft inmiddels een ruime ervaring bij dit soort toernooien opgedaan, maar een WK algemeen is toch niet te vergelijken met titeltoernooien in jeugdcategorieën.