Recenter nieuws
 

Peter Schellekens winnaar 1e Grand Prix competitie

[29-06-2006] Het afgelopen seizoen werd voor de eerste keer een Grand Prix competitie in Limburg gehouden. Bij de sneldamtoernooien van Raes DC en DV Schaesberg, het Johan Sons toernooi bij Eureka, de PLDB-cup, het LK sneldammen en het persoonlijk LK waren volgens een tevoren vastgesteld systeem punten te verdienen. Winnaar werd Peter Schellekens met 110 punten, gevolgd door Martijn van Gortel (74 punten) en Andy Damen en Willy Maertzdorf op een gedeelde derde plaats (58 punten). Er moet nog een gelegenheid worden vastgesteld waarop de prijs zal worden uitgereikt. Onlangs verzocht de PLDB-jaarvergadering de GP-commissie om volgend seizoen weer op een vergelijkbare wijze een GP-competitie te organiseren. Zie verder:


DV Schaesberg kampioen na winst op Roderland

[25-06-2006] De inhaalwedstrijd Roderland - DV Schaesberg is gisteren door de club uit Landgraaf gewonnen met 6-10 waardoor DV Schaesberg winnaar is van de clubcompetitie 2005/2006. Helaas wist het team uit Kerkrade slechts zes spelers op de been te brengen.


Matige prestaties Limburgse sneldammers

[18-6-2006] De Limburgse afgevaardigden hebben gisteren bij het NK Sneldammen in Heino matig gepresteerd. Alle deelnemers uit Limburg kwamen bij de voorronden niet verder dan de derde (en laagste) finalegroep en wisten ook daar geen ereplaats te behalen. Peter Schellekens speelde in de hoofdklasse, Dieter van Gortel in de 1e klasse, Leon Zeegers in de 2e klasse, Manon Bassant bij de dames, Sylvia Ek bij de pupillen en Ivar Jansen bij de welpen. Zie voor alle uitslagen en standen de website van de organiserende vereniging.
 


Damleiderscursus afgesloten met examen

[10-06-2006] Buiten was het prachtig weer, maar binnen in d'Heremiet te Geleen zwoegden 8 kandidaten en 2 examinatoren voor het examen Damleider A / Jeugddamtrainer. Het was de afsluiting van de cursus die de afgelopen twee sizoenen in Limburg gehouden is. De deelnemers beleefden zes cursusavonden, maakten tal van thuisopdrachten en legden tenslotte op 10 juni het examen af. Dit bestond uit diverse schriftelijke toetsen gedurende zo'n twee uren alsmede een proefles van een half uur. Voor dit laatste waren bijna alle jeugdleden van Cema/De Vaste Zet en Eureka aanwezig. Iedereen slaagde voor alle schriftelijke onderdelen en één kandidaat komt in aanmerking komt voor een herkansing van het praktijkgedeelte. KNDB-regiocoördinator Bert Verton sprak zijn grote waardering uit voor de enorme inzet die de complete groep cursisten tot het einde toe heeft getoond. Zie ook het verslag van Jac Hannen op de DC Roermond-website en enkele door Rob Aartsen gemaakte foto's.
 


Matige opkomst jaarvergadering

[10-06-2006] Op de jaarvergadering van de PLDB op 8 juni j.l. schitterden enkele verenigingen (sommige zelfs zonder bericht van verhindering) door afwezigheid. Jammer, mede gezien de komst van Nadine van Tiel, bestuurslid KNDB. Op zeer korte termijn zal het draagvlak voor een jubileumwedstrijd tegen Zeeland nader worden onderzocht. De eerste ronde van de PLDB clubcompetitie zal gezamenlijk in één zaal worden gespeeld. Evenals het afgelopen seizoen zal de PLDB-cup weer volgens het VOS-systeem worden gehouden, deze keer bij DIOS Brunssum. Het LK Sneldammen wordt - na het succes van de afgelopen jaren - wederom bij DC Roermond ondergebracht. Het voorstel voor de damkalender 2006-2007 werd ongewijzigd accoord bevonden. Een impressie van deze bijeenkomst is reeds te vinden op de website van DC Roermond, binnenkort verschijnt het verslag van de PLDB-secretaris.
  


Jaarvergadering PLDB

[04-06-2006] Op donderdag 8 juni a.s. wordt in het clublokaal van Damvereniging De Ridder te Brunssum de jaarvergadering van de PLDB gehouden. Eén van de agendapunten is het 70-jarig jubileum van de bond; overwogen wordt een jubileumwedstrijd tegen Zeeland, zie ook het forum op deze website.
 

 


OLGA KAMYCHLEEVA KAMPIOEN VAN LIMBURG
 

[03-06-2006] Met een overwinning op Gijs Schoenmakers heeft Olga Kamychleeva haar vijfde Limburgse titel behaald. Medekoplopers Brion Koullen en John Lewkowicz moesten in remise berusten, waardoor zij beiden op één punt achterstand eindigden. De prijs voor de beste provinciale speler ging naar Juul Meesters. De 22 deelnemers zorgen dit jaar voor een zeer spannend LK dat ook deze keer weer op een uitstekende wijze door Dieter van Gortel werd georganiseerd.


Raes Damclub verliest van Hiltex

[21-05-2006] Raes Damclub heeft de 2e ronde van de KNDB Beker niet overleefd. Tegen het sterke Hiltex werd met 1-7 verloren. Willy Maertzdorf kon tegen Jasper Lemmen een combinatie uitvoeren, helaas niet voldoende voor de winst maar wel een verdienstelijke remise. Aan de overige borden werd van Maastrichtse zijde goed partij gegeven, maar bleek uiteindelijk het klasseverschil toch te groot.


Roderland - Schaesberg vastgesteld op 24 juni 2006

[18-05-2006] Coördinator teamwedstrijden Dré Verheggen heeft, met toestemming van het PLDB-bestuur, de wedstrijd Roderland - Schaesberg vastgesteld op zaterdag 24 juni 2006 om 12.00 uur. Deze vaststelling bleek nodig omdat beide clubs er tot dusver niet in waren geslaagd om in onderling overleg een geschikte datum te bepalen. De wedstrijd is cruciaal voor de titel bij de provinciale clubcompetitie 2005/2006, zie de stand.
 


Indeling Nationale Competitie bekend

[18-05-2006] De KNDB heeft de indeling van de Nationale Competitie 2006/2007 bekend gemaakt. Vanuit Limburg wordt hieraan deelgenomen door vier teams: Cema/De Vaste Zet en Raes Damclub Maastricht (Ereklasse), Cema/De Vaste Zet 2 (1e klasse C) en Eureka (2e klasse E). Het wedstrijdrooster volgt later.
 


Vier koplopers na voorlaatste ronde LK

[14-05-2006] Met nog slechts één ronde voor de boeg, gaan maar liefst vier spelers (Brion Koullen, Olga Kamychleeva, Gijs Schoenmakers en John Lewkowicz) met negen punten aan de leiding, op de voet gevolgd door Harry Velraeds, Peter Schellekens en Martijn van Gortel met één punt achterstand. De laatste ronde op 3 juni a.s. belooft dus bijzonder spannend te worden met toppers als Koullen-Lewkowicz, Schoenmakers-Kamychleeva en Van Gortel-Schellekens op het programma.


Raes Damclub naar 2e ronde KNDB Beker

[06-05-2006] Raes Damclub heeft zich geplaatst voor de 2e ronde van de KNDB Beker. De reguliere wedstrijd tegen VADAC Varsseveld eindigde in 4-4 (verlies André Maertzdorf, remise Gijs Schoenmakers en Bèr ten Haaf en winst Willy Maertzdorf). Vervolgens moest sneldammen de beslissing brengen, waarbij André en Willy Maertzdorf wisten te winnen, Bèr ten Haaf remise en verlies voor Gijs Schoenmakers, dus 5-3 in het voordeel van het Maastrichtse team. In de 2e ronde (op 20 mei a.s. ook weer in Huissen) treft Raes Damclub het sterke Hiltex.

Eureka werd in dezelfde zaal ('t Koelhuis te Huissen) uitgeschakeld door Witte van Moort. Luc Masquelier redde de eer van de club uit Hoensbroek door bij een 0-6 achterstand toch nog remise uit het vuur te slepen. Verlies was er voor John Lewkowicz, Bert Verton en Raymond Vandecaetsbeek.


Bestuursvergadering 3 mei 2006

[04-05-2006] Op 3 mei j.l. vergaderde het bestuur van de PLDB. Secretaris Jac Hannen schreef een samenvatting van deze bespreking met de belangrijkste besluiten.
 


Peter Schellekens aan de leiding bij Grand Prix

[29-04-2006] De Grand Prix commissie van de PLDB heeft de nieuwe stand bepaald na het onlangs gehouden LK Sneldammen. Sneldamkampioen Peter Schellekens gaat nu met een zeer ruime voorsprong aan de leiding. Op het PLDB-forum is in een bijdrage van Jac Hannen te lezen dat Peter niet meer ingehaald kan worden en dus de winnaar van de 1e PLDB Grand Prix competitie zal worden.
 


Limburgse scholen stranden in Halve Finale NK

[24-04-2006] Zaterdag j.l. speelden twee teams van Basisschool 't Kempke uit Geleen en een team van De Leerlingst uit Haelen mee bij de halve finale van het Nederlands kampioenschap schooldammen (pupillen categorie). De school uit Geleen speelde in Asten, het eerste team werd 8e en het tweede team eindigde op de 15e plaats. De Leerlingst zat in de groep Wageningen en behaalde een 12e plaats. Al met al geen slechte prestaties, maar niet genoeg om tot de finale door te dringen. Zie verder:


Loting 1e ronde KNDB-beker bekend

[24-04-2006] Op 6 mei a.s. wordt in Huissen de eerste ronde van de KNDB-beker gespeeld. De twee deelnemende Limburgse viertallen hebben als volgt geloot:

VADAC (Varsseveld) - Raes Damclub
Eureka - Witte van Moort 1 (Westerhaar)

Plaats van handeling is Huissen en de volledige loting is te vinden op de KNDB-website.
 


Raes Damclub 2 trekt zich terug uit landelijke competitie

[24-04-2006] Aangezien een groot aantal dammers van Raes DC 1 de club gaat verlaten, en daardoor veel 2e team spelers moeten doorschuiven, heeft Raes Damclub helaas moeten besluiten om het (onlangs nog naar de 1e klasse gepromoveerde) tweede team uit de landelijke competitie terug te trekken. Zie ook:


Favorieten komen op kop bij LK

[23-04-2006] Brion Koullen, Olga Kamyshleeva en John Lewkowicz zijn na de vijfde ronde de nieuwe koplopers bij het LK. Zie verslag, uitslagen en partijen alsmede enkele door Dieter van Gortel opgestelde partijfragmenten uit de eerste vier LK-ronden. De volgende ronde wordt op 13 mei a.s. in Geleen gespeeld, met de toppers Velraeds-Koullen en Kamyshleeva-Lewkowicz op het programma.
 


Peter Schellekens sneldamkampioen van Limburg

[15-04-2006] Peter Schellekens heeft in Roermond beslag gelegd op de Limburgse sneldamtitel 2006. In de B-klasse (rating tot 1100) werd het kampioenschap na barrage behaald door Valère Hermans en in de C-klasse (rating tot 900) door Leon Zeegers. Dameskampioen werd Olga Kamyshleeva. Er deden ook meerdere jeugdspelers mee, Sylvia Ek behaalde de pupillentitel en Ivar Jansen bleek de beste bij de welpen. Aan het toernooi namen 38 spelers deel, voor Limburgse begrippen een ongekend aantal.


Finale Nederlands Kampioenschap

[14-04-2006] Van 7 t/m 15 april 2006 wordt in Culemborg de finale van het NK Dammen gehouden. Onder de deelnemers Leopold Sekongo, speler van Cema/De Vaste Zet. Na een prima start (10 punten uit 10 wedstrijden) verloor Leopold vandaag helaas zijn beide partijen. Zie voor uitslagen e.d.:


LK Sneldammen ook voor welpen/pupillen

[12-04-2006] Tijdens het LK Sneldammen, dat 15 april a.s. in Maasniel wordt gehouden, wordt ook gestreden om de provinciale sneldamtitels bij de welpen en pupillen. Uitsluitend voor deze twee categoriën is inschrijving nog mogelijk tot zaterdag a.s. 11.30 uur. Voor het toernooi heeft een record aantal deelnemers ingeschreven. Gelukkig lijkt de vrees dat veel Limburgse dammers op deze paaszaterdag verstek zullen laten gaan dus niet terecht. Zie ook de erelijst op de website van de organiserende vereniging DC Roermond.
 


On-line damtoernooi voor PLDB-leden

[10-04-2006] Na het succesvolle Eureka on-line damtoernooi op 28 december j.l. organiseert Raymond Vandecaetsbeek op woensdagavond 12 april a.s. op verzoek van DC Roermond opnieuw een internet damtoenooi. Er wordt wederom gespeeld op www.kurnik.org en deze keer kunnen uitsluitend PLDB-leden meedoen. Meer informatie is te vinden op de website van DC Roermond.
 


Velraeds en Nagels blijven koplopers bij LK

[10-04-2006] Door de puntendeling in hun onderlinge duel blijven Harry Velraeds en Leo Nagels na 4 ronden de koplopers bij het LK 2006. Favorieten als Olga Kamyshleeva en titelhouder Brion Koullen volgen op één punt achterstand evenals John Lewkowicz die veelvuldig ex-kampioen Peter Schellekens wist te verslaan. Zie verslag, uitslagen, en partijen.
 


Fragmenten op PLDB-forum

[07-04-2006] De afgelopen periode heeft een beperkt aantal Limburgse dammers diverse leuke partijfragmenten op het PLDB-forum geplaatst. Omdat niet iedereen weet hoe men zelf diagrammen op het forum kan zetten, is hier onlangs een korte uitleg over geschreven. Helaas bestaat het bulletin van Jo Gorissen niet meer, maar wellicht kan de rubriek Techniek op het forum in zekere zin in deze behoefte gaan voorzien.
 


Laatste cursusavond damleidersopleiding

[07-04-2006] Zes keer kwam de groep cursisten het afgelopen jaar bijeen. Woensdag j.l. was in Montfort de laatste les onder leiding van docent Frank Teer. Behandeld werden Sportgezondheidsleer en het Spel- en Wedstrijdreglement. Op de website van DC Roermond is een uitgebreid verslag te lezen. Binnenkort zal in overleg met cursisten, examinatoren en Rijksgecommiteerde een examendatum worden vastgesteld. Het examen bestaat uit diverse schriftelijke onderdelen alsmede een proefdamles.
 


Velraeds en Nagels koplopers bij LK

[03-04-2006] Zaterdag j.l. won Harry Velraeds van Randy Cardozo en Leo Nagels van Tom Mankowski waardoor beiden na drie ronden nog op een 100% score staan. Titelverdediger Brion Koullen deed goede zaken door concurrent Martijn van Gortel te verslaan. Zie verslag, uitslagen, en partijen van deze ronde.
 


Roderland wint inhaalwedstrijd tegen Raes DC Maastricht

[25-03-2006] Roderland heeft de provinciale inhaalwedstrijd tegen Raes DC Maastricht gewonnen met 12-4. Het kampioenschap zal beslist gaan worden in het nog te spelen duel Roderland - DV Schaesberg. 


DV Schaesberg wint Johan Sons toernooi

[25-03-2006] Het viertal van DV Schaesberg, bestaande uit Peter Schellekens, Willy en André Maertzdorf en Manon Bassant, heeft de derde editie van het Johan Sons toernooi gewonnen. DC Roermond toonde zich het beste team in de provinciale klasse. Er deden twee jeugdteams mee waarvan Cema/De Vaste Zet het sterkste bleek. Topscorer (met 100%) werd Peter Swelsen van organiserende vereniging Eureka. Sylvia Ek (Eureka) veroverde met 8 punten uit 7 wedstrijden de prijs voor de beste jeugdspeler. In het Limburgse  GP-klassement nam Peter Schellekens de leiding over van clubgenoot Willy Maertzdorf.


Eureka gaat weer landelijk spelen

[23-03-2006] Eureka heeft zich bij de KNDB aangemeld voor de landelijke competitie 2006/2007. Hiermee komt het aantal teams uit Limburg op vijf. Het team uit Hoensbroek zal spelen in de tweede klasse. Achtergronden over deze beslissing zijn te lezen op de Eureka website.
 


Willy Maertzdorf aan de leiding bij Grand Prix

[23-03-2006] Willy Maertzdorf gaat met 45 punten aan de leiding in de tussenstand van de GP-reeks, op de voet gevolgd door Peter Schellekens met één punt achterstand. Ger Stam volgt op enige afstand met 36 punten. Dit blijkt uit de door de Grand Prix werkgroep berekende tussenstand. Zaterdag a.s. (25 maart) wordt in Hoensbroek het Johan Sons toernooi gespeeld, waar ook weer punten voor de GP-competitie te vergaren zullen zijn.
 


Michelle Roumans in finale NK Meisjes

[19-03-2006] Bij de halve finale van het Nederlands Kampioenschap voor meisjes te Elden heeft Michelle Roumans (Cema/DVZ) zich geplaatst voor de finale die van 25 t/m 27 mei a.s. zal worden gehouden. Van harte proficiat en veel succes in de finale! Met een prima derde plaats in haar groep heeft ook Sylvia Ek (Eureka) landelijk haar visitekaartje afgegeven, maar helaas één punt te weinig voor een plaats in de eindstrijd. Zie ook DamZ! en het PLDB-forum.
  


Leo Nagels koploper LK

[18-03-2006] Door winst op Nico Verjans is Leo Nagels na twee ronden de koploper geworden bij het persoonlijk Kampioenschap van Limburg. Zie verslag, uitslagen, en partijen van ronde 2.
 


DV Schaesberg wint inhaalwedstrijd tegen Eureka

[18-03-2006] DV Schaesberg heeft de uitgestelde wedstrijd tegen Eureka met 9-7 gewonnen (details). Hierdoor heeft het team uit Landgraaf nog steeds kansen op de provinciale clubtitel. De beslissing zal waarschijnlijk vallen bij het nog in te halen duel tegen Roderland, waarvan nog geen datum bekend is. Bekijk ook de foto's en partijanimaties op de site van DV Schaesberg.
 


Leerzame avond met Leen de Rooij

[17-03-2006] Woensdag 15 maart was de voltallige groep cursisten aanwezig bij les 2 van de vervolg damleidercursus. Voor het onderwerp "Leidinggeven aan jeugd" was onze ex-provinciegenoot Leen de Rooij als docent aangezocht, hetgeen garant stond voor een zeer leerzame avond. Leen is immers al decennia lang met veel succes bezig met jeugddammen en bovendien kan hij daar ook uiterst onderhoudend over vertellen. Een uitgebreid verslag is te lezen bij DC Roermond. De laatste les wordt 5 april in Montfort gehouden, docent is dan Frank Teer die het zal hebben over het spel- en wedstrijdreglement en over sportgezondheid. Vervolgens wordt de cursus op een nader te bepalen datum afgesloten met een examen.
 


Leopold Sekongo finalist NK

[11-03-2006] Door winst op Erik v.d. Weerdhof in de laatste ronde van de halve finale NK heeft Leopold Sekongo (Cema/De Vaste Zet) zich zeer verrassend geplaatst voor de finale van het kampioenschap van Nederland. Voor het eerst sinds lange tijd speelt weer een PLDB-lid mee in de landelijke eindstrijd. Van harte proficiat met dit prachtige resultaat, en veel succes toegewenst! De twee andere dammers in Limburgse dienst (Brion Koullen en Jasper Daems) eindigden beiden op een teleurstellende laatste plaats van hun groep. Meer informatie op NOS-teletekst, de KNDB-website en bij Cema/De Vaste Zet.

Brion Koullen - Fred Ivens 2-0
Erik v.d. Weerdhof - Leopold Sekongo 0-2
Michiel Kroesbergen - Jasper Daems 2-0
   

Spannende start van LK 2006

[11-03-2006] In d'Heremiet te Geleen ging het kampioenschap van Limburg 2006 van start met 22 deelnemers. Er wordt gespeeld volgens het Zwitsers systeem over 7 ronden. Zie het verslag, uitslagen en partijen van deze 1e ronde.
 


Ricardo Engelen scholierenkampioen

[11-03-2006] Vandaag werd het schooldamkampioenschap voor het voortgezet onderwijs gehouden in het Graaf Huyn College te Geleen. Ricardo Engelen (ex-jeugdlid bij Cema/DVZ), bleek het dammen nog niet verleerd. In een uiterst spannende beslissende sneldampartij versloeg hij Michelle Roumans, en mocht hij de kampioensbeker van organisator Marius Coolen in ontvangst nemen. Het damteam van het Graaf Huyn College verkreeg de proviciale titel en mag daarom onze provincie vertegenwoordigen in het landelijke kampioenschap.


Raes Damclub 2 promoveert naar landelijke 1e klasse

[04-03-2006] Het succes voor Raes Damclub is compleet! Na de promotie van het eerste team naar de landelijke Ereklasse heeft het tweede team vandaag de promotiewedstrijd tegen DC Lelystad gewonnen en zal daardoor volgend seizoen uitkomen in de landelijke 1e klasse. De overwinning was niet gemakkelijk: vanuit verloren stelling wist André Maertzdorf nog remise te maken en daardoor werd het 10-10. De noodzakelijke barrage met sneldammen werd vervolgens met 13-7 door het Maastrichtse team gewonnen. Van harte proficiat! Dammend Limburg kan zich opmaken voor de dubbele derby Raes 1 en 2 tegen Cema/DVZ 1 en 2. Zie ook de Raes-sites I en II en enkele berichtjes op het FMJD-forum.
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
DC Lelystad - Raes DC 2
H. Nollet - A. Maertzdorf
V. Tjokro - G. Schoenmakers
W. de Vries - W. Okrogelnik
S. Pryor - B. Pierey
C. Barends - B. ten Haaf
C. Sluisdom - E. Conrad
B. Zijlstra - B. Verhoef
M. Hees - J. ten Haaf
D. Khedoe - H. Grau
K. Hilaire - A. Damen
Regulier
1-1
0-2
1-1
2-0
0-2
1-1
1-1
2-0
1-1
1-1
10-10
Sneldammen
0-2
1-1
0-2
2-0
0-2
1-1
0-2
0-2
2-0
1-1
7-13


7e ronde provinciale clubcompetitie

[04-03-2006] Vanwege de promotiewedstrijd van Raes DC 2 werden niet alle wedstrijden van de zevende en laatste ronde van de provinciale clubcompetitie gespeeld. Ook de topper Roderland - DV Schaesberg moet nog worden ingehaald, dus de kampioen is voorlopig niet bekend. Fragmenten kunnen vanaf nu op het PLDB-forum worden geplaatst. Zie ook de bijgewerkte topscorerslijst.

D.I.O.S. - De Ridder

13-3

details
DC Roermond - CEMA/De Vaste Zet

7-9

Roderland - Raes DC Maastricht

 25 maart

DC Schaesberg - Eureka

 18 maart

 

Loting 1e ronde LK

[26-02-2006] Het persoonlijk kampioenschap van Limburg voor senioren zal evenals vorig jaar gespeeld worden met twintig deelnemers. Inmiddels is de loting voor de 1e ronde verricht. Start van het LK is op zaterdag 11 maart a.s. in d'Heremiet te Geleen, aanvang 12.00 uur.
 


Ondanks verlies nog steeds finalekans Sekongo

[26-02-2006] Leopold Sekongo verloor op zondag van Fred de Koning. De speler van Cema/DVZ zakte hierdoor naar een gedeelde derde plaats. Met nog één ronde te gaan heeft Leopold echter nog steeds kans op een finaleplaats. De nummers 1 en 2 van elke groep plaatsen zich namelijk automatisch en de nummers 3 spelen een nacompetitie.

Leopold Sekongo - Fred de Koning 0-2
Marino Barkel - Brion Koullen 1-1
Jasper Daems - Steven Wijker 1-1
 

Leopold Sekongo wint weer bij halve finale NK

[25-02-2006] Daar waar Brion Koullen en Jasper Daems (beiden Raes DC) vrij teleurstellend op de laatste plaats in hun groep zijn beland, scoort Leopold Sekongo (Cema/De Vaste Zet) er nog steeds lustig op los bij de halve finale van het Kampioenschap van Nederland. Door zijn winst op Marc Bremer staat Leopold nu tot veler verrassing tweede in groep 1 en als hij - met nog slechts twee ronden te gaan - deze positie weet vast te houden, dan is hij geplaatst voor de finale.

Brion Koullen - Gabriel Heerema 0-2
Marc Bremer - Leopold Sekongo 0-2
Danny Slotboom - Jasper Daems 2-0
 

Damleiderscursus gestart

[25-02-2006] Woensdagavond 22 februari vond in Geleen de eerste cursusavond van de vervolg Jeugddamleiderscursus plaats. Gelet op de voorkennis van de meeste deelnemers werd de module Techniek zeer beknopt gehouden en kwam het onderdeel Lesgeven met docent Harry Velraeds nogmaals aan de orde. Een uitgebreid verslag is te lezen op de website van DC Roermond.
 


Promotiewedstrijd: DC Lelystad - Raes Damclub 2

[21-02-2006] Vandaag werd in Rheden de loting verricht voor de promotie/degradatiewedstrijden van de landelijke competitie. Raes DC 2 (tweede in de 2e klasse E) mag op 4 maart a.s. afreizen naar DC Lelystad (tweede in de 2e klasse C) om te strijden voor een plaatsje in de eerste klasse KNDB.
 


PLDB-penningmeester terug in het land

[20-02-2006] Ruim een half jaar vertoefde PLDB-penningmeester Effendy Djoemai om studieredenen in Azië. Onlangs is hij weer teruggekeerd in Nederland. Hoewel Effendy vanuit Hong-Kong kon telebankieren, zijn er toch enige problemen rondom de financiën geweest. De komende week zal de administratie echter weer geheel op orde worden gebracht, hetgeen onder meer betekent dat de verenigingen op korte termijn contributie-nota's tegemoet kunnen zien. Dat Effendy zich in het verre oosten trouwens goed heeft geamuseerd moge blijken uit zijn vele foto's.
 


RAES DAMCLUB MAASTRICHT KAMPIOEN!

[18-02-2006] Door de overtuigende winst in Rotterdam op Damclub Constant-Charlois is Raes Damclub Maastricht kampioen in de landelijke Hoofdklasse B geworden en is de promotie naar de Ereklasse een feit. Van harte proficiat met dit fantastische resultaat! Shammie Kasnadi, Willy Maertzdorf, Jasper Daems en Eddy Budé wonnen hun partijen, de overige borden eindigden in remise. Zie tevens de Raes DC websites I en II en het PLDB-forum.

Cema/DVZ 1 won deze laatste ronde nipt van Hijken/DTC en eindigde daardoor op een verdienstelijke 6e plaats in de Ereklasse. Het tweede team van Cema/DVZ (al verzekerd van klassebehoud) werd echter totaal vernederd in Hardinxveld-Giessendam. Raes DC 2 hoefde niet te spelen, dit team speelt op 4 maart a.s. nog wel een wedstrijd met promotie naar de eerste klasse als inzet.

Hijken/DTC - CEMA/De Vaste Zet

9-11 

details

Constant-Charlois - Raes DC Maastricht

6-14

Denk en Zet H-G - CEMA/De Vaste Zet 2

19-1

 

Damleidercursus in startblokken
 

Bert Verton

[13-02-2006] Het vervolg op de vorig jaar gehouden verkorte kadercursus gaat op woensdagavond 22 februari a.s. van start. Maar liefst negen cursisten willen nu doorstomen naar het officiële KNDB-diploma Jeugddamleider. Drie theorie-avonden, tal van thuisopdrachten en een examendag onder toezicht van een heuse rijksgecommitteerde staan de deelnemers te wachten. Er zal vooral worden ingegaan op Techniek, Lesgeven, Leidinggeven, Sportgezondheid en Spel- en Wedstrijdreglement. De docenten zijn: Harry Velraeds, Leen de Rooij, Frank Teer en Bert Verton. De cursisten zijn afkomstig van Cema/DVZ (5), DC Roermond (3) en DV Eureka (2). Verheugend is dat zich steeds meer nieuw kader begint aan te dienen binnen dammend Limburg, helaas wel vanuit een beperkt aantal verenigingen.
 

Michelle Roumans en Ivar Jansen kampioen van Limburg


V.l.n.r. Martijn (jury), Milly, Sylvia, Michelle en Didier.

[12-02-2006] Michelle Roumans (Cema/De Vaste Zet) is de nieuwe kampioen van Limburg bij de pupillen. In een superspannende finale wist zij - ondanks twee schijven achterstand - Sylvia Ek (DV Eureka) op remise te houden en behaalde daarmee de titel. Sylvia werd beloond met de prijs voor de beste combinatie. Bij de welpen werd Ivar Jansen overtuigend kampioen voor zijn broer Nils (beiden Cema/DVZ). De organisatie was in voortreffelijke handen van Erwin Heunen en Martijn van Gortel.


5e/6e ronde halve finale Kampioenschap van Nederland

[12-02-2006] Zie ook NOS-teletekst en/of de KNDB-website.

Leopold Sekongo - Peter Hoogteijling 1-1
Auke Scholma - Brion Koullen 2-0
Jasper Daems - Martin Dolfing 1-1
Brion Koullen - Leopold Sekongo

0-2

Jasper Daems - Cor van Dusseldorp

0-2

 

LK voor middelbare scholieren
 

Marius Coolen

[10-02-2006] Op zaterdag 11 maart 2006 vindt het persoonlijk Limburgs damkampioenschap plaats voor middelbare scholieren. Het is in eerste instantie een individuele wedstrijd met een Limburgse kampioen. De resultaten van de beste vier spelers van een school tellen mee voor de schooldamtitel. Dat team mag landelijk uitkomen tegen de winnende teams van andere provincies. Meld je nu aan, er zijn leuke prijzen te verdienen!

Kosten: individueel: € 2,50; viertal (per school): € 5,00. De wedstrijden worden gehouden op het Graaf Huyn College - Adres: Jos Klijnenlaan 683 - 6164 AP – Geleen. Aanvang wedstrijden 11.00 uur, afsluiting: ca. 16.00 uur. Aanmelden (tot en met woensdag 8 maart a.s) en informatie bij: (06-40467017).
 

Inschrijving persoonlijk LK 2006

[09-02-2006] Evenals vorig jaar zal het persoonlijk kampioenschap van Limburg 2006 (senioren) weer worden georganiseerd door Cema/De Vaste Zet. Er zal - zoals tijdens de laatste PLDB jaarvergadering besloten - gespeeld worden volgens dezelfde formule, d.w.z. zeven Zwitserse ronden en wel op de volgende data: 11 en 18 maart,  1, 8 en 22 april, 13 mei en 3 juni 2006. Aanvullende informatie is te vinden in de uitnodigingsbrief. Aanmelden kan t/m 15 februari 2006 bij .
 


LK Sneldammen in aantocht
 

Jac Hannen

[09-02-2006] Op zaterdag 15 april 2006 wordt het kampioenschap van Limburg sneldammen 2006 georganiseerd in café/zaal 't Dörp te Roermond/Maasniel. Gastheer die dag is damclub Roermond. Er wordt gespeeld in zes categorieën, waarin dus evenzovele Limburgse titels zijn te verdienen. Elke kampioen van Limburg verdient een startbewijs voor deelname aan het corresponderende kampioenschap van Nederland, dat in juni 2006 wordt gehouden. Vorig jaar trok het LK sneldammen (ook in Maasniel) een record aantal deelnemers. Het komt het toernooi, maar ook de sfeer en de Limburgse gezelligheid ten goede wanneer we die 15e april massaal naar Roermond trekken. Voor meer informatie zie de aankondigingsbrief.
 

Analyses PLDB-Cup op forum

[03-02-2006] Martijn van Gortel heeft enkele damtechnische topics op het PLDB-forum geopend, o.a. over het onlangs gespeelde toernooi om de PLDB-Cup. Een aantal partijen is al door Martijn onder de loep genomen, compleet met diagrammen en animaties. Coming soon: de winst van Herman v.d. Meer op Willy Okrogelnik... 
 


't Kempke uit Geleen schooldamkampioen van Limburg

[28-01-2006] Met één punt achterstand op De Leerlingst uit Haelen begon 't Kempke aan een zinderende slotronde tegen hun directe concurrenten uit Midden-Limburg. Uiteindelijk wist het thuisspelende Geleense team te winnen en daarmee de Limburgse titel te veroveren bij de pupillen (groep 7 en 8 basisonderwijs). Het tweede team van de Meester Jan Muisschool uit Roggel legde beslag op het kampioenschap bij de welpen (t/m groep 6).


Dieter van Gortel in KNDB Bondsraad

[22-01-2006] Onlangs heeft de PLDB-vertegenwoordiger in de KNDB Bondsraad Bram Verhoef zijn lidmaatschap van dat orgaan opgezegd. Bram werkt reeds anderhalf jaar buiten Limburg en heeft gekozen om zich alleen nog maar op het actieve dammen te richten en zijn bestuurlijke taken op te geven. Bram, hartelijk dank voor jouw inzet namens de Limburgse damwereld in de KNDB Bondsraad! Inmiddels heeft Dieter van Gortel (destijds ook kandidaat bij de verkiezingen) zich bereid verklaard om voorlopig de vrijgevallen plaats in de Bondsraad in te nemen. We wensen Dieter veel succes toe! Binnenkort zal het PLDB-bestuur zich nader beraden op welke wijze de PLDB-plaats in de Bondsraad op structurele wijze zal worden ingevuld.
  


Forum op PLDB-website

[21-01-2006] De knop Column heeft plaatsgemaakt voor de knop Forum. Vanaf heden kan iedereen die zich betrokken voelt bij de damsport in Limburg zich uiten op dit forum. Registreren is verplicht. Opbouwende kritiek wordt op prijs gesteld, maar kwetsende of beledigende teksten zijn taboe. Vooralsnog zijn er twee rubrieken: Techniek en Discussie, die nu nog maagdelijk leeg staan te wachten op de eerste bijdragen. De inhoud van de vroegere Column blijft wel oproepbaar via Archief.
 


Schooldamtoernooi Midden-Limburg groot succes

[18-01-2006] Maar liefst tien teams namen in Baexem deel aan het jaarlijkse schooldamkampioenschap van Midden-Limburg. Circa 50 (!) kinderen beleefden een prachtige dammiddag. Het eerste team van de Mr. Jan Muisschool uit Roggel won alle negen duels en dus het toernooi. Zie verder:


Website DV Schaesberg online

[17-01-2006] Damvereniging Schaesberg was tot dusver één van de weinige Limburgse clubs zonder een eigen website, doch Bert Pierey heeft hier verandering in gebracht. De website van DV Schaesberg zal de komende periode nog van meer informatie worden voorzien, maar nu is er bijvoorbeeld reeds een verslag over de PLDB-Cup te lezen, die zaterdag met overmacht door de spelers van DV Schaesberg werd gewonnen.
 


Halve Finale NK van start

[15-01-2006] Op Papendal is de halve finale van het NK van start gegaan. De 1e ronde (zaterdag) speelden Brion Koullen (Roderland en Raes DC) en Leopold Sekongo (Cema/DVZ) remise en verloor Jasper Daems (Raes DC). De 2e ronde (zondag) verloren Brion en Leopold en speelde Jasper remise. Uitslagen en stand op de KNDB-website.
 


Raes Damclub 2 wint PLDB-Cup

[14-01-2006] Raes Damclub 2 (bestaande uit spelers van DV Schaesberg) heeft in Berg en Terblijt de PLDB-Cup gewonnen. Eureka legde beslag op de tweede plaats en mag daardoor ook deelnemen aan de KNDB-bekercompetitie. Er werd - conform besluit van de PLDB-jaarvergadering -  gespeeld volgens het VOS-systeem. Helaas konden titelhouder Cema/DVZ (vanwege landelijke inhaalwedstrijd) en Roderland (wegens personele problemen) niet aan het toernooi meedoen. De organisatie was in handen van DC Roermond.
 

De eindstand:
 
Plaats Team Punten
1 Raes DC 2 9
2 Eureka 6
3 DIOS 6
4 Raes DC 1 5
5 De Ridder 2
6 DC Roermond 2


Paul Nitsch kampioen van Duitsland

[12-01-2006] Van 4 t/m 7 januari j.l. werd in Saarbrücken de finale van het Kampioenschap van Duitsland gespeeld. Onder de deelnemers ook enkele PLDB-leden. Winnaar werd (de in Duitsland woonachtige) Paul Nitsch: van harte proficiat! Zie verder de individuele uitslagen, de eindstand, partijen en de verslagjes bij DC Roermond en Cema/DVZ.
 


Geslaagde sneldamtoernooien rondom jaarwisseling

[07-01-2006] Op woendag 28 december werd door Raymond Vandecaetsbeek voor de 2e keer het Eureka Online Damtoernooi op Kurnik (www.kurnik.org) georganiseerd. Superman_brio (naar verluid Brion Koullen) werd winnaar, zie verder de eindstand en de verslagen op de websites van Eureka en DC Roermond.

Eén dag later vond bij Raes DC Maastricht de vijfde editie van het Euregionaal Sneldamtoernooi plaats. Peter Schellekens toonde zich de beste van de 34 deelnemers, en nestelde zich daarmee op kop van het PLDB Grand Prix klassement. Bekijk de verslagen van Andy Damen, Dré Verheggen, DC Roermond en Michelle Roumans.

Tenslotte op vrijdag 6 januari het traditionele nieuwjaarstoernooi van DV Schaesberg (ook meetellend voor de GP), dat een prooi werd voor Maikel Palmans (wegens familiebezoek in Limburg), zie de eindstand en het verslag van DC Roermond. Willy Maertzdorf is de nieuwe koploper in de Grand Prix stand.
 


 
Ouder nieuws