Recenter nieuws

 

PLDB-Cup op 20 januari 2007

[30-12-2006] Op 20 januari a.s. staat de PLDB-Cup op het programma. Er wordt evenals vorig jaar weer gespeeld volgens het VOS-systeem, dit keer in het clublokaal van DIOS te Brunssum. De inschrijving sluit 6 januari 2007; de reeds aangemelde teams zijn door PLDB-wedstrijdleider Dré Verheggen gepubliceerd op het forum van deze website. Voorafgaand aan de wedstrijd wordt een (hopelijk ultrakorte) ingelaste ledenvergadering gehouden vanwege de benoeming van Dieter van Gortel tot PLDB-bestuurslid.
 


Verrassende winnaar in Maastricht

[29-12-2006] Het traditionele eindejaarstoernooi van Raes DC Maastricht is verrassend gewonnen door Bert Verton. Een gedeelde tweede plaats behaalden Eric Conrad en Gijs Schoenmakers. Er speelden 31 dammers mee. Het toernooi verliep als vanouds in een uiterst sportieve en gezellige sfeer. Zie tevens de verslagen bij Raes DC en Cema/DVZ, een aantal fragmenten op het forum en de Grand Prix tussenstand.
 


Computer wint Eureka online toernooi

[29-12-2006] Reeds voor de derde keer organiseerde Damclubhooligan (Raymond Vandecaetsbeek) in de week tussen kerst en jaarwisseling het Eureka Online toernooi op Kurnik. Een Zwitser met een computerprogramma bleek uiteindelijk alle menselijke dammers de baas. Beste Limburger werd waarschijnlijk (niet alle nicknames zijn bekend) Andy Damen uit Maastricht. In totaal deden 39 spelers mee. Raymond heeft een verslag over dit toernooi geschreven en de eindstand is oproepbaar bij Kurnik.
 


Grand Prix competitie

[24-12-2006] Ook dit damseizoen komt er weer een Grand Prix competitie. Wim Sanders zal de punten bijhouden volgens dezelfde regels als vorig jaar. Het eerste voor de GP meetellende toernooi is donderdag a.s. het 6e Euregionaal Sneldamtoernooi in Maastricht, waar - voorzover mogelijk - ook de prijzen aan de GP-winnaars 2005/2006 zullen worden uitgereikt. Zie voorts het forum.
 


Folkert Jansen wint jeugdtoernooi Roermond

[22-12-2006] Folkert Jansen heeft het Kerstjeugddamtoernooi in Roermond gewonnen. Michelle Rouwmans behaalde evenveel wedstrijdpunten doch minder weerstandspunten, voor haar dus de tweede prijs. Het brons was voor Ivar Jansen. In totaal deden twintig jeugddammers mee, vooral uit Geleen maar ook vanuit Eureka en DC Roermond. Het was de tweede damavond in het kader van "Jeugd ontmoet jeugd". Een uitgebreid verslag is te vinden op de website van de organiserende vereniging; ook op DamZ! staat een leuk verslagje en door PLDB-jeugdleider Rob Aartsen zijn foto's gemaakt.
 


Inschrijving LK Schooldammen BO geopend

[22-12-2006] Op zaterdag 10 februari 2007 wordt in Haelen het kampioenschap van Limburg voor het Basisonderwijs gehouden. Er wordt gespeeld in twee categorieën: de welpen (t/m groep 6) en de pupillen (t/m groep 8). Het schooldammen in Limburg zit de laatste jaren gelukkig weer in de lift; voor verenigingen is het nu een heel geschikt moment om de contacten met de scholen weer aan te halen, teneinde met zoveel mogelijk teams naar midden-Limburg af te kunnen reizen. Alle details staan in de uitnodigingsbrief.
 


Sekongo en Koullen in halve finale NK

[20-12-2006] Aan de halve finale van het Nederlands kampioenschap 2007 wordt deelgenomen door twee spelers van Cema/De Vaste Zet: Leopold Sekongo en Brion Koullen. Leopold plaatste zich als finalist in 2006 automatisch en Brion op grond van zijn resultaat bij het LK 2006. Er wordt gespeeld in Arnhem en de eerste ronde is op 6 januari 2007, zie het programmaboekje. Beiden veel succes toegewenst!
 


Geen Limburgse ereplaatsen bij NK Rapid

[18-12-2006] Gisteren in Woerden geen ereplaatsen voor de Limburgse finalisten bij het NK Rapid. In de sterk bezette A-klasse (1100+) werd Gijs Schoenmakers 12e en eindigde Willy Maertzdorf op de 16e en laatste plaats. Effendy Djoemai - twee weken geleden al direct kampioen in de C-klasse (rating tot 900) - haalde een mooie 4e plaats in de B-klasse (900-1100) en Andy Damen wist daar als 7e te finishen. Uitslagen en eindstanden staan bij de KNDB en interessante roddel en achterklep is te vinden op het FMJD-forum.
 


Limburgse Damschool van start

[16-12-2006] Op zondag 7 januari a.s. gaat de Limburgse Damschool van start. Deze jeugdtraining is bedoeld om de talentvolle Limburgse damjeugd naar een nog hoger niveau te tillen. De eerste helft van 2007 zullen twee trainingsmiddagen worden gehouden, waarna een evaluatie zal volgen. Voor de toekomst wordt gedacht aan zes bijeenkomsten per jaar. De berichtgeving over dit initiatief is te volgen op limburgsedamschool.robaartsen.com.
 


Dieter van Gortel coördinator persoonlijke wedstrijden

[14-12-2006] Na een turbulente periode lijkt de PLDB nu in een rustiger vaarwater te zijn terechtgekomen. Minder ad-hoc beslissingen en een meer structurele aanpak kenmerken momenteel het bestuurlijke werk, zo bleek op dinsdagavond 12 december j.l. tijdens de PLDB-bestuursvergadering. Belangrijke ontwikkeling is de kandidatuur van Dieter van Gortel als bestuurslid. Zodoende krijgen we een linking-pin tussen KNDB Bondsraad en provinciaal bestuur. Bovendien neemt Dieter het coördinatorschap voor de persoonlijke wedstrijden op zich. Zie verder de samenvatting van deze bestuursvergadering.
 


Effendy Djoemai rapid-kampioen van Nederland

[05-12-2006] Zondag j.l. werd in Woerden de voorronde van het NK Rapid 2006 gehouden. Een vrij nieuwe wedstrijdvorm, met 20 minuten + 5 seconden/zet bedenktijd per speler. Van de dammers met een rating tot 900 bleek Effendy Djoemai (Raes DC Maastricht) de sterkste. Gezien het aantal deelnemers in deze groep is Effendy direct kampioen in de C-klasse geworden en zal hij op 17 december a.s. in de finale van de B-klasse meespelen. Het was een succesvolle damdag voor de Raes-delegatie, want ook Gijs Schoenmakers, Willy Maertzdorf (A-klasse, rating 1100+) en Andy Damen (B-klasse, rating 900-1100) wisten tot de finale door te dringen. Martijn van Gortel, Ger Stam (A-klasse) en Dieter van Gortel (B-klasse) behoorden helaas tot de afvallers. Zie ook:


Bestuursvergadering op 12 december a.s.

[27-11-2006] Op 12 december a.s. komt het PLDB-bestuur bijeen. Ook ons KNDB Bondsraadlid (Dieter van Gortel) en de coördinator Teamwedstrijden (Dré Verheggen) zijn hiervoor uitgenodigd. Verenigingen en leden die bepaalde vragen of opmerkingen over het reilen en zeilen bij de PLDB hebben, worden gevraagd dit voor deze bestuursvergadering kenbaar te maken. Dat kan naar keuze via één van de bestuursleden, het contact-scherm of het forum. Het bestuur streeft naar een zo open en transparant mogelijke behandeling van alle aan de orde zijnde onderwerpen.
 


Michelle Roumans "Jeugdspeler van het Jaar"

[25-11-2006] Tijdens de halve finale van het LK voor de jeugd is Michelle Roumans uitgeroepen tot Jeugdspeler van het Jaar 2006. "Naast goede damresultaten zijn met name doorzettingsvermogen, inzet en sportiviteit criteria om voor deze onderscheiding in aanmerking te komen" aldus de tekst op de oorkonde. De gezamenlijke Limburgse jeugdleiders besloten onlangs unaniem dat Michelle hiervoor het meest in aanmerking komt: van harte proficiat!


Brion Koullen naar Halve Finale NK

[21-11-2006] De PLDB heeft Brion Koullen aangemeld als Limburgse deelnemer aan de Halve Finale van het Kampioenschap van Nederland 2007. Olga Kamychleeva (kampioen van Limburg 2006) ziet af van deelname. Hoewel bij het LK 2006 meerdere spelers met een gelijk aantal wedstrijdpunten op een gedeelde tweede plaats zijn geëindigd, is volgens de KNDB voor de aanwijzing van de halve finalist direct het aantal weerstandspunten bepalend. In tegenstelling tot het LK van vorig jaar voorzien de wedstrijdvoorwaarden van het laatste LK namelijk niet in een eventuele barrage.
 


En nu samen doorzetten!

[20-11-2006] "Het wordt tijd om met zijn allen de schouders te zetten onder de PLDB". Onder dat motto stelde Bert Verton zich nu bijna twee jaar geleden kandidaat voor het voorzitterschap van de PLDB. De gemiddelde zittingsduur van een PLDB-voorzitter in de recente bondshistorie heeft hij intussen gehaald, zo constateert hij in een beschouwing op het forum. Er is de afgelopen periode veel gebeurd, vooral op het gebied van jeugdwerk. Thans komt het volgens Bert vooral aan op goede samenwerking en doorzettingsvermogen, vandaar zijn nieuwe motto: "En nu samen doorzetten!". Reacties zijn uiteraard welkom op het forum.
  


Limburgse Damschool op komst

[06-11-2006] De PLDB zal in januari 2007 onder de naam "Limburgse Damschool" starten met een provinciale jeugdtraining. Het zal een laag worden tussen de damlessen die de jeugdleden krijgen bij de verenigingen en de diverse nationale trainingen. Voor deelname is minimaal kennis op het niveau van de Wiersma-map vereist. Lees verder de aanvullende informatie van PLDB jeugdleider Rob Aartsen.
 


Jeugdkerstdamtoernooi in Roermond

[06-11-2006] Na de op 3 november j.l. gehouden jeugddamavond bij Eureka is het nu DC Roermond die het voortouw neemt in het kader "Jeugd ontmoet jeugd". Op vrijdag 22 december a.s. is de gehele Limburgse damjeugd welkom in Sporthal Jo Gerris te Roermond. Met dit toernooi verwacht DC Roermond het jeugddammen in de regio verder te stimuleren. Bij de club uit midden-Limburg hebben zich onlangs reeds enkele jeugdspelers als lid aangemeld. Daarnaast wordt support gegeven aan de basisschool in Haelen. Meer informatie op de website van de organiserende vereniging.
 


Jeugd ontmoet jeugd
 

Rob Aartsen


(foto Marcel Karssing)

[04-11-2006] In het damlokaal van Eureka vond vrijdagavond op de 3e november de 1e happening "jeugd ontmoet jeugd" van het nieuwe damseizoen plaats. Deze ontmoeting was een zeer groot succes, liefst 16 jeugdleden van DIOS, Eureka, Cema/De Vaste Zet en DC Roermond waren aanwezig. Het was erg leuk om te zien deze avond hoe kinderen bezig zijn met het spelletje dat ons zo dierbaar is. Het beloofde een spannende avond te worden, want aan de top vonden er interessante partijen plaats. Folkert speelde tegen zijn broer Ivar met het mes op tafel. Helaas was het mes van zijn jongere broer iets scherper geslepen. Michelle moest het deze keer tegen Sylvia afleggen. Gelukkig voor haar kon Sylvia het toernooi niet afronden, bleek later. Bij de mindere goden waren ook zeer leuke partijen te zien. Ik zeg je….. zij gaan het de huidige top over een paar jaar erg moeilijk maken.

Na 2 volle uren strijd waren er maar 2 koplopers over en dat waren Michelle en Ivar. Uiteindelijk moest een barrage de beslissing brengen. Ivar was blijkbaar met de kop bij de nationale selectiedag de dag erna en moest het toch afleggen tegen de geroutineerde Michelle. Beiden gingen voldaan met de zoveelste beker naar huis.

De eindstand: 1/2 Michelle Roumans (kampioen na een beslissingspartij) en Ivar Jansen: 10 punten, 3/5. Folkert Jansen, Jitse Slump en Michelle Verbeucken: 8 punten, 6/11. Sylvia Ek (slechts 3 partijen gespeeld), Martin Kole, Nils Jansen, Silvana van Oudenhoven, Djordi Suylen en Floris Aartsen: 6 punten, 12/14. Christopher Aartsen, Jasper Kole en Jeroen Karssing: 4 punten, 15/16. Audrey Roumans en Dieuwke Slump: 2 punten.
 


Schooldamtoernooi bij Eureka

[27-10-2006] Zaterdag 28 oktober organiseert Damvereniging Eureka een schooldamtoernooi. Diverse scholen uit Hoensbroek, Landgraaf en Valkenburg hebben met één of meer teams ingeschreven. Aanvang 12.00 uur in De Weijenberg te Hoensbroek. Het schooldammen in Limburg zit gelukkig weer in de lift, zie bijvoorbeeld ook bij DC Roermond over de support van een basisschool in Haelen en het topic over schooldammen op het PLDB-forum.
 


Eerste deel "Damproblematiek in Limburg"

[11-10-2006] Bij het 60-jarig bestaan van de PLDB in 1996 bestond het ambitieuze plan een jubileumboek uit te geven. Diverse mensen hadden hun bijdragen toegezegd. Doch slechts één artikel bleek uiteindelijk bij de redactie ingeleverd en de uitgave is er nooit gekomen. "De damproblematiek in Limburg" is door auteur Leen de Rooij toen maar gepubliceerd in De Problemist (februari 1997). Met 10 jaar vertraging kunnen de Limburgse dammers alsnog kennisnemen van de betreffende bijdrage. Het eerste deel staat in het teken van Jan Scheijen.
 


Verkiezingen Bondsraad KNDB

[10-10-2006] Op 1 oktober j.l. sloot de termijn waarbinnen de leden van de PLDB zich kandidaat konden stellen voor de KNDB Bondsraadverkiezingen. Als enige heeft Dieter van Gortel (Cema/De Vaste Zet) zich kandidaat gesteld, waardoor volgens het kiesreglement geen verkiezingen hoeven worden gehouden. Daarnaast heeft PLDB-voorzitter Bert Verton zich gemeld als reserve-lid, dit om bij onverhoopte uitval van Dieter de afvaardiging vanuit Limburg zeker te stellen. Zie ook de officiële kieslijst. Volgens het huishoudelijk reglement van de KNDB dient tenminste één Bondsraadlid zitting te hebben in het provinciaal bestuur. Derhalve zal Dieter worden uitgenodigd zich kandidaat te stellen voor het PLDB-bestuur, indien hij hiertoe bereid is, zal zijn benoeming door de PLDB ledenvergadering dienen te worden bekrachtigd. Indien Dieter niet toetreedt tot het PLDB-bestuur is het aan de KNDB hoe hier verder mee om te gaan.
  


Pupillen Eureka niet naar NK Finale

[07-10-2006] Voor het eerst sinds lange tijd speelde weer een pupillenteam vanuit Limburg mee met de halve finale van het Nederlands kampioenschap. Zoals was te verwachten, wist het viertal van Eureka zich in Wageningen niet te plaatsen voor de finale. Hoewel het team op de zesde en laatste plaats eindigde, werden toch zeven bordpunten bij elkaar gesprokkeld en was het zonder meer een leerzame ervaring voor de nog onervaren spelersgroep. Zie ook DamZ! en de door Marcel Karssing en Rob Aartsen gemaakte foto's.
 


Diploma's uitgereikt tijdens jeugdleidersbijeenkomst


V.l.n.r. Marius Coolen, Rob Aartsen, Lei Schepers, Jac Hannen, Frank Verdel, Bert Verton (KNDB Regiocoördinator), Johan Willems en Marcel Karssing. Erwin Heunen ontbreekt op de foto wegens verblijf in het buitenland.

[05-10-2006] Tijdens de provinciale jeugdleidersbijeenkomst in Montfort zijn de diploma's uitgereikt aan de cursisten die op 10 juni j.l. slaagden voor het Damleidersexamen. KNDB Regiocoördinator Bert Verton sprak van "een nieuwe lichting kader die in Limburg is opgestaan". In een constructieve sfeer werden spijkers met koppen geslagen: alle PLDB jeugdwedstrijden konden bij verschillende verenigingen worden ondergebracht. Verder zal Frank Verdel voor de jaarwisseling zijn plannen voor een Limburgse Damschool uitwerken. Tevens werd afgesproken op 3 november a.s. onder de noemer "Jeugd tegen jeugd" de Limburgse damjeugd bijeen te brengen in het clublokaal van Eureka. Meer is te lezen in het volledige besprekingsverslag. Nadere inlichtingen over het provinciale jeugdbeleid zijn te verkrijgen bij .
 


Van het jeugdfront

[17-09-2006]

  • Op woensdag 4 oktober a.s. wordt een provinciale jeugdleidersbijeenkomst gehouden. Het jeugddammen in Limburg zal uitgebreid aan de orde komen. Tevens vindt de diplomauitreiking plaats van de onlangs afgesloten damleiderscursus. De bespreking is toegankelijk voor iedereen die zich inzet voor het jeugdwerk bij de clubs en/of de bond en degenen die ook daarmee willen beginnen. Inlichtingen bij PLDB jeugdleider .
  • Op 7 oktober a.s. zal DV Eureka met een pupillenviertal aan het Kampioenschap van Nederland voor clubteams deelnemen. Het is bemoedigend dat sinds lange tijd vanuit Limburg weer aan deze wedstrijden wordt meegedaan.
  • Ook positief nieuws is de toewijzing door de KNDB van het kampioenschap sneldammen voor jeugdteams 2007 aan Damclub Roermond. Op 30 juni 2007 zullen in de Jo Gerrishal te Roermond naar verwachting circa 150 jeugddammers de degens kruisen. Voor de organiserende club een goede gelegenheid om de eigen jeugdactiviteiten te promoten. Zie verder de website van DC Roermond.

KNDB Bondsraadverkiezing

[28-08-2006] Het komende najaar zijn er verkiezingen voor een nieuwe Bondsraad van de KNDB. Namens de PLDB heeft één lid zitting in dit orgaan (momenteel is dat Dieter van Gortel). PLDB-leden kunnen zich vanaf nu tot 1 oktober a.s. kandidaat stellen bij PLDB-secretaris . De verkiezingen worden gehouden van 15 november 2006 tot 1 januari 2007. Zie ook de KNDB-website:


Ndjofang winnaar Brunssum 2006

[12-08-2006] Met een overwinning op Bé Eggens in de laatste ronde heeft Jean-Marc Ndjofang uit Kameroen het Brunssumdamtoernooi 2006 op zijn naam geschreven. Alexander Schwartzman volgt met één punt achterstand op de tweede plaats. Gijs Schoenmakers (Raes DC Maastricht) leverde een buitengewone prestatie door de Russische grootmeester in de slotronde op remise te houden en eindigde mede daardoor als hoogst geklasseerde Limburgse dammer. Meer informatie via de volgende verwijzingen:

Alexander Schwartzman - Gijs Schoenmakers

Zie ook De Limburger/Limburgs Dagblad d.d. 17-8-2006.
 


Dammerlei weer oproepbaar

[02-08-2006] Helaas viel vorig jaar het doek voor Dammerlei, de roemruchte website van Jo Gorissen over het wel en wee van de damsport in Limburg. Op 30 mei 2005 kondigde "ome Jo" het einde aan en enkele maanden later bleek de website niet meer oproepbaar. Daarmee ging ook een belangrijk stuk recente geschiedschrijving verloren. Op mijn verzoek heeft Jo zijn website beschikbaar gesteld voor de PLDB-website en is deze nu in zijn geheel (met uitzondering van het Forum) hier geplaatst, zie www.pldb.nl/dammerlei (ook oproepbaar via Archief).


PLDB bestaat 70 jaar!

[18-07-2006] Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat de (voorloper van de) PLDB werd opgericht. Na een moeilijke bestuurlijke periode heeft het afgelopen jaar vooral in het teken gestaan van het werken aan een nieuw perspectief voor de damsport in Limburg. Derhalve weinig aandacht voor dit jubileum, hoewel momenteel toch nog enkele ideeën worden onderzocht om het 70-jarig bestaan niet geheel onopgemerkt voorbij te laten gaan. Zie ook het forum op deze website.
  


Nieuwe ratinglijst bekend

[10-07-2006] Op de KNDB-website is vandaag de nieuwe ratinglijst gepubliceerd. Ook de Limburgse ratinglijst is weer bijgewerkt. Snelste Limburgse stijger is Tom Mankowski (Roderland), die een ratingwinst van maar liefst 60 punten boekte. De landelijke dameslijst wordt deze keer aangevoerd door Olga Kamychleeva (Cema/De Vaste Zet).
 


Rooster PLDB-competitie 2006-2007 vastgesteld

[02-07-2006] De Limburgse dammers kunnen hun agenda's bijwerken. Het wedstrijdschema voor de landelijke competitie 2006-2007 was reeds bekend. Thans heeft PLDB-competitieleider Dré Verheggen ook het rooster voor de komende provinciale clubcompetitie vastgesteld. De deelname van Roderland is echter nog onzeker. De eerste ronde wordt gezamenlijk gespeeld in café Het Voske te Berg en Terblijt; er bestaan ideeën om dan ook aandacht te besteden aan het 70-jarig bestaan van de PLDB.
 


 
Ouder nieuws