Recenter nieuws

 

Oplossingen probleemrubriek

 

[26-06-2007] Hierboven de oplossing van de fraaie compositie van Bèr ten Haaf uit de probleemrubriek van 26 maart j.l. Het is een probleem uit 1964 en het motief staat op naam van ir. J. Viergever. Ook van de overige problemen zijn de oplossingen inmiddels aangegeven (in verkorte notatie). Binnenkort verwachten we weer een nieuwe aflevering van Leen de Rooij; liefhebbers kunnen alvast eens een kijkje nemen op de website van VBI Huissen, ook daar verzorgt Leen een probleemrubriek.
 


Brion Koullen wint Saarbrücken Open

[17-06-2007] Brion Koullen heeft het open toernooi Saarbrücken 2007 aan zijn erelijst toegevoegd. Vijftien deelnemers, waaronder enkele gerenommeerde Duitse dammers en ook een aantal Limburgers, speelden gisteren en vandaag zeven ronden Zwitsers met een speeltempo van 45 minuten per persoon per partij. Brion stond slechts twee remises toe en eindigde daardoor met twee punten voorsprong op de nummer twee. Proficiat!
 


Leopold Sekongo 2e bij NK Sneldammen

[16-06-2007] Tot de laatste ronde van het NK Sneldammen in Zaandam had Leopold Sekongo (Cema/De Vaste Zet) nog zicht op de Nederlandse sneldamtitel. Uiteindelijk moest hij Hein Meijer voorlaten maar behaalde toch een fraaie ongedeelde tweede plaats. Ook succes voor Andy Damen (Raes DC) in de spelersgroep met rating tussen 900 en 1100: hij wist net niet de A-finale te bereiken, doch werd eerste in de B-finale, dus ook voor Andy een bokaal. Leon Zeegers (DC Roermond) wist goed mee te komen bij de dammers met een rating onder 900 waar hij in de middenmoot eindigde. Bij de welpen wist Ivar Jansen nog wel de B-finale te halen, doch daar finishte hij als laatste. Manon Bassant (dames), Michelle Roumans (aspiranten) eindigden in de onderste regionen van het klassement. Bekijk de eindstand.
 


Brunssumdamtoernooi 2007

[14-06-2007] Van 3 t/m 11 augustus wordt in het Romboutscollege de 30e editie van het Brunssumdamtoernooi gehouden. Een schitterende mijlpaal voor dit belangrijke visitekaartje van het Limburgse dammen! De aanmeldingen beginnen al aardig op gang te komen, maar inschrijven is uiteraard nog steeds mogelijk. Tijdens de onlangs gehouden PLDB-jaarvergadering gaf toernooidirecteur Piet Kole aan dat vrijwilligers (met name voor het inrichten en na afloop weer opruimen van de speelzaal) welkom zijn, nadere inlichtingen hierover bij toernooisecretaris .
 


Clubcompetittie blijft met achttallen

[07-06-2007] De provinciale clubcompetitie 2007-2008 zal weer met achttallen worden gespeeld. Alle aanwezige verenigingen tijdens de jaarvergadering woensdag j.l. spraken hun voorkeur uit om de bestaande teamgrootte te handhaven. Bij deelname van zeven of meer teams zal een enkele competitie worden gespeeld, indien minder dan een dubbel programma. Evenals vorig jaar zal de eerste ronde van de clubcompetitie gemeenschappelijk worden gespeeld in Berg en Terblijt. De wedstrijddata zullen meer over het damseizoen verspreid worden, hetgeen betekent dat de clubcompetitie pas in mei/juni 2008 eindigt. Het persoonlijk LK zal reeds in oktober 2007 beginnen. Bij de PLDB-cup wordt teruggekeerd naar het knock-out systeem met viertallen, waarbij de eerste twee ronden gezamenlijk zullen plaatsvinden. Voor aanvang van de nieuwe competitie zal een provinciaal kampioenschap rapid-dammen (speeltempo 20 minuten + 5 seconden/zet per speler) worden uitgeschreven. Het bruist dus nog volop van activiteiten binnen onze kleine bond, wel zeer teleurstellend was dat Roderland en DV Schaesberg zonder bericht van verhindering afwezig bleken. Zie ook een terugblik op de vergadering bij DC Roermond en de meest recente versie van de damkalender 2007-2008 en de vergoedingenregeling.
 


Jeugd-Ouder Koppeltoernooi succesvol

[04-06-2007] Maar liefst 12 koppels namen zondag j.l. deel aan het jeugd-ouder koppeltoernooi van Cema/De Vaste Zet. Ieder koppel bestond uit een jeugdspeler en een ouder iemand (familielid, damleider, e.d.). Ivar Jansen had Limburgs kampioen Erwin Heunen aangezocht als partner. Dat bleek een goede keus want het leverde dit koppel de eerste prijs op! Het toernooi werd voortreffelijk geleid door Michelle Roumans. Lees ook:


ERWIN HEUNEN KAMPIOEN VAN LIMBURG


V.l.n.r. Gijs Schoenmakers, Erwin Heunen en Brion Koullen

[02-06-2007] Erwin Heunen heeft voor het eerst in zijn damcarrière de Limburgse titel op zijn naam geschreven. In de slotronde speelde de 25-jarige speler van Cema/De Vaste Zet remise tegen Gijs Schoenmakers (Raes DC), hetgeen voldoende was voor het kampioenschap. Gijs werd tweede en de derde plaats was voor Brion Koullen. De prijs voor de beste provinciale speler ging naar Effendy Djoemai.


Martijn van Gortel beste Limburger in Salou

[29-05-2007] Ook dit jaar namen weer enkele leden van Limburgse clubs deel aan het jaarlijkse damtoernooi in het Spaanse Salou. Martijn van Gortel (Cema/De Vaste Zet) eindigde met 12 uit 9 op een fraaie 14e plaats en was daarmee de beste Limburger. Zie verder de toernooisite.
  


Jaarvergadering PLDB op 6 juni a.s.

[14-05-2007] Op woensdag 6 juni a.s. wordt in het clublokaal van DIOS de jaarvergadering van de PLDB gehouden. De meeste vergaderstukken zijn inmiddels beschikbaar:


Uit de bestuursvergadering van 9 mei j.l.

[13-05-2007] Tijdens de bestuursvergadering woensdag j.l. is de PLDB-jaarvergadering vastgesteld op woensdag 6 juni a.s. in het clublokaal van damvereniging DIOS te Brunssum. Onder meer aan de orde komt dan de concept damkalender 2007-2008. Voorgesteld wordt om de wedstrijden voor de clubcompetitie en het persoonlijk Limburgs kampioenschap meer over het jaar te spreiden. De verenigingen zullen worden uitgenodigd om te komen met wensen en suggesties voor de verschillende competities. Is voortzetting van de clubcompetitie in de huidige vorm haalbaar? Voorts heeft het bestuur uitgebreid gesproken over de financiën. De achterstanden in de administratie zijn inmiddels weggewerkt, doch de functie van penningmeester is nog steeds vacant. Aan de jaarvergadering zal een voorstel worden voorgelegd m.b.t. vergoedingen e.d., nu worden telkens ad-hoc beslissingen genomen en is er geen sprake van eenduidigheid en transparantie. Ook was er aandacht voor de Limburgse damschool: na twee lessen bleek alom lof over dit initiatief; in tegenstelling tot eerdere geruchten wordt op dit moment de tijd nog niet rijp geacht om de activiteiten los te koppelen van de PLDB.
 


Limburgse clubs uitgebekerd

[13-05-2007] In Huissen verloren beide Limburgse viertallen bij de eerste ronde van het KNDB bekertoernooi. Het team van Raes DC Maastricht wist toch nog redelijk tegenstand te bieden, maar Eureka (vervanger DV Schaesberg dat zich had teruggetrokken) ging kansloos onderuit. Detailuitslagen op Toernooibase.

Raes DC - Het Noorden Groningen 1
Eureka - VDC Veenendaal
3-5
0-8

NK Schooldammen

[13-05-2007] Zaterdag j.l. werd de halve finale van het NK Schooldammen gespeeld. Afgevaardigd namens Limburg: De Leerlingst uit Haelen, de Meester Jan Muisschool uit Roggel en 't Kempke uit Geleen. Zie voor de uitslagen van de welpen en de pupillen op DamZ!.
 


Wereldkampioenschap van start

[13-05-2007] Gisteren is in Hardenberg het wereldkampioenschap van start gegaan. Onder de deelnemers ook een PLDB-lid, namelijk Yuriy Lagoda (Cema/De Vaste Zet). Voor alle details zie de WK-website.
 


Willy Okrogelnik 3e bij NK Veteranen

[23-04-2007] Vorige week werd in Wageningen het Open NK Veteranen gehouden. Willy Okrogelnik behaalde een mooie derde plaats in de categorie 70+. Alle wetenswaardigheden staan op de toernooi-website en vanzelfsprekend ook aandacht voor de deelname van Willy bij DC Roermond.
 


Bert Verton winnaar Grand Prix
 

Wim Sanders

[22-04-2007] Hier komt de eindstand van de grandprix cyclus 2006/2007. We mogen Bert feliciteren om 2 redenen: 1. Hij is eindwinnaar van de grandprix; 2. Hij is tevens winnaar van het klassement van deelnemers met rating lager dan 1100. Bert, proficiat!
 

Van het jeugdfront

[18-04-2007] Ivar en Nils Jansen (Cema/De Vaste Zet) zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van het NK bij de welpen (zie DamZ!). Ivar eindigde in Tilburg tijdens de halve finale in de middenmoot, zijn broer Nils als laatste. Eén week eerder finishte ook Sylvia Ek (Eureka) al op de laatste plaats bij de pupillen (zie DamZ!). De Limburgse talenten schieten op het landelijke podium toch nog wat tekort, maar daar zal binnenkort ongetwijfeld verandering in komen. Wel een hele mooie prestatie leverde Michelle Roumans (Cema/De Vaste Zet) vorige week door zich te kwalificeren voor de finale van het NK meisjes (aspiranten). Zie ook DamXL en bij Cema/DVZ. En Folkert Jansen en Michelle Roumans kregen zondag j.l. in Huissen damles van niemand minder dan Nederlands kampioen Kees Thijssen, zo is te lezen op de website van de Limburgse damschool.
 


Cema/De Vaste Zet wint Johan Sons Toernooi

[09-04-2007] Een matige opkomst op deze zonnige tweede paasdag bij het Johan Sons Toernooi. Geen viertallencompetitie dit keer, doch de 18 aanwezige dammers speelden 7 ronden Zwitsers, waarna de punten van de spelers per team werden opgeteld. Cema/De Vaste Zet bleef Eureka I net voor en DC Roermond behaalde de prijs voor het beste provinciale team. Erwin Heslinga (gastspeler voor de Geleense ploeg) werd individueel kampioen en Michelle Roumans bleek de beste bij de jeugdspelers. Zie tevens het verslag op de website van Eureka.
 


Leopold Sekongo scoort bijna 50%

[07-04-2007] Twee nederlagen, één winstpartij en de rest remise. Met dit resultaat heeft Leopold Sekongo de finale van het NK afgesloten. Hiermee eindigde de speler van Cema/De Vaste Zet op de tiende plaats. Kees Thijssen prolongeerde zijn Nederlandse titel. Zie verder de NK-website.
 


Arbiterscursus op komst

[04-04-2007] Het plan van Rob Aartsen voor een arbiterscursus in Limburg begint gestalte te krijgen. Naast Rob zelf hebben zich inmiddels al vijf andere dammers aangemeld. Waarschijnlijk zal de opleiding in januari 2008 door de KNDB verzorgd kunnen gaan worden. Er wordt gedacht aan vier woensdagavonden: drie lessen en het examen. Uiteraard kunnen nog meer deelnemers aan de groep worden toegevoegd. Zie voor meer informatie de notitie die Jac Hannen over dit initiatief heeft geschreven.
 


Succesvolle trainingsdag Limburgse jeugd

[02-04-2007] Ondanks het mooie voorjaarsweer verschenen gisteren alle uitgenodigde jeugdleden op de tweede bijeenkomst van de Limburgse damschool. Ook deze sessie - dit maal in het clublokaal van Cema/De Vaste Zet - verliep weer geheel naar wens. Na afloop was er nog een bespreking van de jeugdcoördinatoren bij de clubs. Voor een verslag en foto's wordt naar de website van de Limburgse damschool verwezen.
 


Martijn van Gortel wint jubileumtoernooi Roermond

[31-03-2007] Martijn van Gortel heeft het jubileumtoernooi van Damclub Roermond gewonnen. In Sporthal Jo Gerris speelden 44 dammers (zelfs geheel vanuit Den Haag en Friesland!) een uiterst geslaagd en sportief toernooi ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van "de sympathiekste club binnen de PLDB".
 


Bèr ten Haaf als problemist

[26-03-2007] "Alle Limburgers kennen Ber ten Haaf. Hij is al jarenlang een van de sterkste provinciale spelers en bracht het ook nog tot voorzitter, eerst van de PLDB en nog een blauwe maandag van de FMJD (Werelddambond). Weinigen weten dat hij in zijn jonge jaren verknocht was aan de problematiek. Hij was een verwoed oplosser, maar onderscheidde zich ook, onder het oog van zijn leermeester Scheijen, als problemist."

Aldus Leen de Rooij in zijn ruim tien jaar geleden geschreven bijdrage voor het PLDB-jubileumboek dat nooit verschijnen zou. Aandacht voor Bèr en acht andere problemisten van Limburgse bodem in het tweede deel van de "Damproblematiek in Limburg".
 


Leopold Sekongo beste sneldammer van Limburg

[24-3-2007] Leopold Sekongo heeft zijn favorietenrol bij het LK Sneldammen in Maasniel waargemaakt en behaalde de Limburgse titel in de A-klasse. Een dubbelslag maakte Michelle Roumans, zij werd kampioen van Limburg bij zowel de aspiranten als de dames! In de B-klasse was de titel voor Andy Damen en in de C-klasse bleek Raymond Vandecaetsbeek de sterkste. Sylvia Ek en Ivar Jansen prolongeerden hun titels bij de pupillen en welpen. Bert Verton blijft leider in de Limburgse GP-competitie. De organisatie was ook dit jaar weer in prima handen van DC Roermond. Voorafgaand aan de prijsuitreiking kreeg Ernst Witjes (DIOS) het bondsinsigne voor meer dan 40 jaar trouw lidmaatschap opgespeld.
 


Geslaagd!

[19-03-2007] Bij Jong Eureka zijn de afgelopen periode weer diverse examens afgenomen. Op DamZ! staan alle behaalde diploma's vermeld. Zie ook de Eureka-website (hier en hier). DC Roermond stoomt eveneens op volle kracht door met de jeugdgroep, ook met enkele geslaagden als resultaat. Allemaal hartelijk gefeliciteerd!
 


Ronald Schalley kampioen van België


v.l.n.r. Janes de Vries, Valère Hermans, Rudi Claes, Ronald Schalley en Patrick Casaril

[18-3-2007] Ronald Schalley (Cema/De Vaste Zet) heeft in Oostduinkerken zijn vijfde Belgische landstitel behaald voor clubgenoot Patrick Casaril. Ook het brons was voor PLDB-lid, namelijk Rudi Claes van Roderland. Voor nog meer Limburgs succes zorgde Janes de Vries (Eureka) door reeds in de voorlaatste ronde het kampioenschap in de 2e klasse op te eisen voor mede-Eurekaan Valère Hermans. Ronald en Janes: van harte proficiat!


1e Mondriaan Damtoernooi

[14-03-2007] Op zondag 18 maart 2007 wordt door de Mondriaan Zorggroep (voorheen Welterhof) in samenwerking met Eureka een damtoernooi georganiseerd. Kijk voor meer informatie op de website van Eureka, het affiche en bij De Limburger/Limburgs Dagblad.
 


PLDB-penningmeester afgetreden

[12-03-2007] Effendy Djoemai is afgetreden als PLDB-bestuurslid (penningmeester). Effendy had reeds aangegeven binnenkort niet meer beschikbaar te zijn in verband met zijn voorgenomen vertrek uit de provincie. Met het oog op de afronding van zijn studie heeft hij thans besloten zijn PLDB-activiteiten per direct neer te leggen. Het bestuur zal al het mogelijke doen om de continuïteit van de administratie te waarborgen. Urgente financiële zaken kunnen voorlopig bij PLDB-secretaris Jac Hannen worden aangekaart. Belangstellenden voor de ontstane vacature kunnen zich ook bij hem melden.
 


Sylvia Ek wint Euregio-jeugddamtoernooi

[11-03-2007] De 12-jarige Sylvia Ek (Eureka) heeft het 1e Euregio-jeugddamtoernooi op haar naam geschreven. Een fraaie prestatie, want zij bleef de aspiranten Folkert Jansen en Michelle Roumans van Cema/De Vaste Zet voor. In totaal deden 16 jeugdspelers mee aan deze door Raes DC georganiseerde jeugddamdag in Berg en Terblijt.


Cema/De Vaste Zet degradeert

[10-03-2007] Cema/De Vaste Zet heeft helaas de degradatiewedstrijd tegen Den Haag met 11-9 verloren. Jammer genoeg ontbraken enkele basisspelers vanwege het vandaag begonnen Belgisch kampioenschap. Hierdoor degradeert na Raes Damclub Maastricht nu ook de club uit Geleen naar de Nationale Hoofdklasse.


Plan voor arbitersopleiding in Limburg

[09-03-2007] Rob Aartsen (DC Roermond) wil proberen om een arbitersopleiding in Limburg van de grond te krijgen. Zie voor meer informatie de notitie die Jac Hannen over dit initiatief heeft geschreven.
 


Youriy Lagoda geplaatst voor het WK

[04-03-2007] Aan het wereldkampioenschap dat in mei 2007 in Hardenberg wordt gehouden zal ook een PLDB-lid deelnemen. Youriy Lagoda uit Oekraïne, speler van Cema/De Vaste Zet heeft zich onlangs in Korbach geplaatst voor het WK. Hij bleef o.a. Vadim Virny voor, een schitterende prestatie!
 


Nacompetitie voor Cema/De Vaste Zet
Raes Damclub terug naar Hoofdklasse
Eureka blijft in Tweede klasse
 
[03-03-2007] Raes Damclub Maastricht heeft de laatste ronde van de landelijke competitie nog een succesje geboekt: 10-10 tegen Dammers uit Oost, mede dankzij de winst van Willy Maertzdorf op Nina Hoekman. Helaas was dit niet toereikend om nog in aanmerking te komen voor de nacompetitie. Teleurstelling bij Eureka, ondanks de beschikbaarheid van alle basisspelers werd met 13-7 van Angarde 2 verloren. Daardoor geen promotiewedstrijd voor het team uit Hoensbroek. Cema/De Vaste Zet verloor ook (van Witte van Moort), maar dat maakte niet veel meer uit. Volgende week heeft het Geleense tiental een degradatiewedstrijd tegen Den Haag (als 2e geëindigd in de Hoofdklasse B) en kan de plaats in de Ereklasse alsnog worden veilig gesteld.
 
Witte van Moort - Cema/De Vaste Zet

14-6

details
Raes DC Maastricht - Dammers uit Oost

10-10

Angarde Informatica 2 - Eureka 13-7

Leopold Sekongo wederom NK-finalist

[25-02-2007] De finaleplaats van Leopold Sekongo vorig jaar is geen toevalstreffer gebleken. Weliswaar leed de Afrikaan tijdens de laatste ronde van de halve finale zijn eerste nederlaag, ook de concurrentie liet punten liggen waardoor Leopold zich toch direct kwalificeerde voor de NK-finale, die over één maand in Soest zal worden gehouden. Wederom een prachtig resultaat voor de speler van Cema/De Vaste Zet: van harte proficiat! Brion Koullen speelde zijn laatste partij remise en eindigde op een gedeelde zevende plaats in zijn groep. Overige uitslagen op pagina 622 van NOS Teletekst en later deze week bij de KNDB.

Negende ronde, zaterdag 24 februari 2007
Anton Schotanus - Leopold Sekongo 2-0
Brion Koullen - Klaas-Hendrik Leijenaar 1-1

Belgische PLDB-ers in Cannes

[24-02-2007] Ronald Schalley (Cema/De Vaste Zet) en Janes de Vries (Eureka) namen deel aan het Europees Blitzkampioenschap individueel en voor landenteams. Ronald haalde in het individuele toernooi wel de eliminatieronde, maar ging daar ten onder tegen ex-wereldkampioen Valneris. Janes speelde namens België aan het eerste bord tegen mannen als Valneris, Wiersma en Tsjizov. Op de website van Eureka staat een uitgebreid verslag van Janes en op de website van Heule zijn alle uitslagen en eindstanden te vinden.
 


Goede uitgangspositie voor Sekongo

[19-02-2007] Met slechts één ronde voor de boeg staat Leopold Sekongo nog steeds op een gedeelde eerste plaats in groep I. Een prima uitgangspositie derhalve voor het bereiken van een finaleplaats. Het wordt dus nog spannend volgende week, als de wedstrijd van Leopold tegen Anton Schotanus op het programma staat. Brion Koullen, tot dusver nog ongeslagen, liep helaas tegen twee nederlegen op. Toch felicitaties voor Brion (en Olga) vanwege de geboorte van zoon Melvin enkele dagen eerder!

Zevende ronde, 17 februari 2007
Leopold Sekongo - Toby Hage 1-1
Hein Meijer - Brion Koullen 2-0
 
Achtste ronde, 18 februari 2007
Leopold Sekongo - Bennie Provoost  1-1
Boudewijn Derkx - Brion Koullen  2-0

1e Euregionaal Jeugddamtoernooi

[18-02-2007] Op zondag 11 maart a.s. zal in Berg en Terblijt een jeugddamtoernooi worden gehouden. De bedoeling is onder meer dat de Limburgse damjeugd zich dan ook kan meten met jeugdspelers van buiten de provincie. De organisatie berust bij Andy Damen en Rob Aartsen. Meer info op de website van de Limburgse Damschool.
  


Limburgers op podium in Aken

[18-02-2007] Valère Hermans heeft het Aachen Open Toernooi 2007 gewonnen. Op weerstandspunten eindigde Willy Okrogelnik op de tweede plaats en Bert Verton stond met één wedstrijdpunt minder als derde Limburger op het podium. De organisatie was in voortreffelijke handen van Tom Mankowski.


LK voor middelbare scholieren

[17-02-2007] Op 10 maart a.s. zal het schooldamkampioenschap van Limburg voor het voortgezet onderwijs worden gehouden. Evenals vorig jaar is de organisatie in handen van Marius Coolen en de locatie is weer het Graaf Huyn College te Geleen. Er zal zowel een teamklassement als een individueel klassement worden bijgehouden. Zie het affiche voor meer info.
  


Johan Sons Toernooi

[17-02-2007] Eureka heeft een geschikte datum op de damkalender gevonden voor het Johan Sons toernooi. Het evenement zal worden gehouden op 2e paasdag (maandag 9 april 2007) in het clublokaal De Weijenberg te Hoensbroek. Meer informatie staat op het forum. 
 


Frank Langelaan overleden

[15-02-2007] Zondag j.l. overleed Frank Langelaan, vele jaren prominent lid van DV Schaesberg en de PLDB. Jac Hannen schreef een In Memoriam.
 


In Memoriam Herman van der Meer
 

Jac Hannen

[13-02-2007] Geschokt hebben we kennis genomen van het plotselinge overlijden van onze damvriend Herman van der Meer. Het is nog maar enkele weken geleden dat hij heel trots vertelde dat zijn club het Limburgse bekertoernooi toch maar fantastisch georganiseerd had. Nog korter is het geleden dat hij zijn partij voor de laatste ronde van de bondscompetitie speelde. Niemand had kunnen vermoeden dat het zijn allerlaatste wedstrijd zou zijn.

Herman van der Meer was meer dan veertig jaar een begrip in dammend Limburg. Een van de oprichters en steunpilaren van zijn vereniging D.I.O.S. in Brunssum. Jarenlang behartiger van het secretariaat van de club, maar ook vele seizoenen deeluitmakend van de wedstrijdcommissie van de Limburgse Dambond. Herman is 60 jaar geworden.

Karakteristiek voor Herman was dat hij opviel omdat hij niet opviel. Klein van stuk, bescheiden, maar bij alle belangrijke damgebeurtenissen nadrukkelijk aanwezig, als deelnemer, als organisator, als sjouwer van wedstrijdmaterialen.

Herman kende binnen de dambond heel veel vrienden, kende eigenlijk alleen maar vrienden. Tijdens het spel bloedserieus knokkend voor ieder punt, na afloop van de strijd een gezellige pion in de buurt van de bar. Gezelligheid was in het leven van Herman een heel belangrijk punt. Met zijn bekende uitspraak 'kom, drink er nog eentje' betrok hij menigeen bij een gezellige babbel aan de bar.

En dan komt daar op die maandag de 12e februari ineens dat kille bericht: Herman is plotseling overleden. Het klinkt onwezenlijk, je denkt dat het niet waar kan zijn, totdat het besef doordringt dat het de harde realiteit is. Dammend Limburg zal Herman van der Meer missen. We zijn hem door al die jaren heen veel dank verschuldigd. Een klein eerbetoon viel hem ten deel toen hij enkele jaren geleden het KNDB-bondsonderscheidingsteken mocht ontvangen voor zijn langdurig lidmaatschap van de dambond.

Vanaf nu zullen we de herinnering aan hem blijven bewaren in ons hart.

Ons medeleven gaat uit naar zijn echtgenote Julie en zijn kinderen Danny en Brenda en kleinkinderen.
We zullen Herman nooit vergeten. Herman, rust in vrede.
 

Damclub Roermond 25 jaar!
 

Bert Verton

[12-02-2007] Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat Damclub Roermond (toen nog Donderberg) werd opgericht. De club heeft zich ontwikkeld tot een actief dambolwerk in midden-Limburg dat zich kenmerkt door een juiste mix van gezelligheid en prestaties op het dambord. Onder meer vanwege een goede PR en de initiatieven op jeugdgebied wordt de laatste jaren weer ledenwinst geboekt. Het LK Sneldammen in Maasniel is binnen korte tijd uitgegroeid tot een jaarlijks damfestijn. Damvrienden, hartelijk gefeliciteerd met deze mijlpaal! Op 31 maart a.s. wordt een jubileumtoernooi gehouden; aanmelden kan nog enkele dagen.
 

Winst voor scholen uit Midden-Limburg

[10-02-2007] Vandaag werd in Haelen het LK Schooldammen voor het basisonderwijs gehouden. Bij de pupillen (groep 7 en 8) werd De Leerlingst uit Haelen kampioen. Bij de welpen (t/m groep 6) was de eerste prijs voor Meester Jan Muis uit Roggel. Zie verder:


Geslaagd!

[10-02-2007] Gisteren werden bij Eureka examens afgenomen. Joeroen Karssing en Dieuwke Slump behaalden het Van der Wal-diploma en Michelle Verbeucken en Jitse Slump het Wiersma-wit diploma. Van harte proficiat! Lees ook het verslag op de onlangs geheel vernieuwde website van Eureka.
 


Halve finale NK

[04-02-2007] Leopold op finalekoers (door Dieter van Gortel)

Vijfde ronde, 3 februari 2007
Leopold Sekongo - Wouter Ludwig 2-0
Cor van Dusseldorp - Brion Koullen 1-1
 
Zesde ronde, 4 februari 2007
Jasper Lemmen - Leopold Sekongo 1-1
Brion Koullen - Hin Wong 1-1

LK Sneldammen 2007
 

Jac Hannen

[04-02-2007] Hier volgt een oproep aan de Limburgse dammers om weer massaal in te schrijven voor het kampioenschap van Limburg sneldammen 2007 op zaterdag 24 maart 2007. U kunt inschrijven voor de volgende categorieën: A-klasse, B-klasse (rating per 1 juli 2006 lager dan 1100), C-klasse (rating per 1 juli 2006 lager dan 900), dames, junioren, aspiranten, pupillen en welpen. Gespeeld wordt ook dit jaar in zaal ’t Dörp, Hub van Eck, Raadhuisstraat 35, 6042 JK Roermond. tel. 0475-323815. Inschrijven kan via de website van DC Roermond.
 


Eindstand LK Jeugd 2007
 

Rob Aartsen

[27-01-2007]

Welpen: 1. Ivar Jansen (is al geplaatst), 2. Nils Jansen (geplaatst), 3. Jitse Slump, 4. Floris Aartsen
Pupillen: 1. Sylvia Ek (geplaatst), 2. Nina Bockting, 3. Djordy Suylen, 4. Michelle Verbeucken
Aspiranten: 1. Michelle Roumans (geplaatst), 2. Folkert Jansen
Junioren: 1. Randy Cardozo (geplaatst), 2. Manuel Valkenburg
 


Jubileumtoernooi DC Roermond

[24-01-2007] Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan organiseert DC Roermond op zaterdag 31 maart a.s. een gezelligheids / jubileumtoernooi. Er worden 7 ronden volgens het Zwitsers systeem gespeeld en het speeltempo bedraagt 25 minuten per speler per partij. Aanmelden moet vóór 15 februari 2007. Alle informatie staat in de uitnodigingsbrief.
 


Koullen en Sekongo nog ongeslagen

[21-01-2007] Dit weekend hebben Brion Koullen en Leopold Sekongo (beiden van Cema/De Vaste Zet) hun twee partijen voor de halve finale kampioenschap van Nederland remise gespeeld. Na vier ronden staat Leopold op een gedeelde tweede plaats in groep 1 en Brion is gedeeld vierde in groep 4. De overige uitslagen staan op pagina 622 van NOS Teletekst. Meer informatie is te vinden bij de KNDB. Zie tevens de MGL-damrubriek van 18-01-2007, met een bespreking van de partij Koullen - Van Berkel uit de tweede ronde.

Derde ronde, 20 januari 2007
Leopold Sekongo - Erwin van Hierden 1-1
Gerrit Boom - Brion Koullen 1-1

Vierde ronde, 21 januari 2007
Fred de Koning - Leopold Sekongo 1-1
Brion Koullen - Rik Keurentjes 1-1

Bestuursbenoeming

[21-01-2007] Voorafgaand aan het toernooi om de PLDB-Cup is tijdens een zeer korte PLDB-ledenvergadering Dieter van Gortel benoemd tot bestuurslid van de PLDB. De formaliteiten werden al staande binnen één minuut afgewikkeld. Dieter is bondsraadlid bij de KNDB en zal tevens fungeren als coördinator persoonlijke wedstrijden.
 


Raes Damclub Maastricht wint PLDB-Cup


Het winnende team van Raes Damclub Maastricht

[20-01-2007] Raes Damclub Maastricht is de winnaar van de PLDB-Cup 2007 geworden. Een glunderende Ben Willems nam de beker namens het hoofdstedelijke team in ontvangst. De tweede plaats werd behaald door DV Schaesberg. Ook deze vereniging mag dus deelnemen aan de landelijke bekercompetitie. Er deden dit jaar maar liefst negen achttallen mee, een recordaantal in de recente PLDB-historie. Spelers en supporters bleken prima in het knusse speellokaal van damvereniging DIOS onder te brengen. Vermeldenswaardig is de remise van de slechts 7-jarige Jitse Slump (Eureka) tegen De Ridder-nestor Juul Meesters.
 


Inschrijving LK 2007 geopend

[16-01-2007] Op zaterdag 17 maart a.s. zal het persoonlijk LK 2007 van start gaan. Ook dit jaar zal weer gespeeld worden volgens het Zwitsers systeem (7 ronden) in het clublokaal van Cema/De Vaste Zet te Geleen. Wegens de voor diverse clubs mogelijke landelijke nacompetitie is op de damkalender de ronde van 10 maart verschoven naar 28 april. Speeldata en overige informatie staan in de uitnodigingsbrief; aanmelden kan tot uiterlijk 21 februari a.s. bij .
 


Negen teams strijden om PLDB-Cup

[14-01-2007] Zaterdag 20 januari a.s. zullen negen teams strijden om de PLDB-Cup. Er wordt met achttallen gespeeld volgens het VOS-systeem. Dit betekent dat maar liefst 72 dammers verwacht worden in het clublokaal van DIOS in Brunssum. Voor deze gelegenheid zal de speelzaal worden uitgebreid met het café. Om 11.00 uur is er een ingelaste PLDB-ledenvergadering wegens de benoeming van Dieter van Gortel in het bestuur. Aanvang van de wedstrijd is om 12.00 uur; de teams dienen i.v.m. de loting ruim tevoren aanwezig te zijn! Meer info op het PLDB-forum en een voorbeschouwing bij DC Roermond.
 


Damdiploma's bij DC Roermond en Eureka

[13-01-2007] Floris Aartsen en Djordi Suylen, jeugdspelers van DC Roermond, legden vrijdag j.l. het Van der Wal-examen af en slaagden beiden met lof. Zie ook op de clubsite, DamZ! en de foto's. Tegelijkertijd behaalde Sylvia Ek, reeds enkele maanden aan het studeren in de Sijbrands-map, bij Eureka zonder moeite het Wiersma-zwart diploma. Voor Sylvia betekent dit alweer het derde damdiploma. Alle geslaagden van harte proficiat!
 


Succesvolle start Limburgse damschool

[07-01-2007] Vandaag vond in Montfort de eerste bijeenkomst plaats van de Limburgse damschool. Acht talentvolle jeugdspelers waren uitgenodigd om hieraan deel te nemen. De les werd verzorgd door Frank Verdel. Het initiatief wordt vanuit de KNDB ondersteund in het kader van talentontwikkeling. Lees ook het door Frank geschreven verslag van deze trainingsmiddag en kijk verder op www.limburgsedamschool.nl.
 


gesubsidieerd door de provincie Limburg


Bliksemstart Leopold Sekongo

[07-01-2007] Leopold Sekongo (Cema/De Vaste Zet) heeft zijn beide eerste partijen in de halve finale van het kampioenschap van Nederland gewonnen. Een prachtige start van de NK-finalist 2006. Ook Brion Koullen bleef ongeslagen; hij speelde twee keer remise. Op 20 en 21 januari a.s. staan de volgende twee ronden op het programma. Alle uitslagen en standen staan op de KNDB-website.

Eerste ronde, 6 januari 2007

Leopold Sekongo - Wim van der Kooij 2-0
Paul Sier - Brion Koullen 1-1


Tweede ronde, 7 januari 2007

Mijndert Verkaik - Leopold Sekongo 0-2
Brion Koullen - Anton van Berkel 1-1

Martijn van Gortel winnaar in Schaesberg

[06-01-2007] Martijn van Gortel heeft het nieuwjaarssneldamtoernooi van DV Schaesberg op zijn naam geschreven. Als tweede eindigde Bert Verton, die daardoor aan de leiding blijft in de Grand Prix competitie. Zie verder:
 


Paul Nitsch 2e in Duits kampioenschap

[06-01-2007] De in Duitsland woonachtige Limburger Paul Nitsch is bij het kampioenschap van Duitsland op een fraaie 2e plaats geëindigd. Daarmee werd Paul in Korbach weliswaar onttroond als Duits kampioen (de titel ging namelijk naar grootmeester Mark Podolski), maar hij bleef echter grootmeester (en ex-clubgenoot) Vadim Virny op weerstandspunten voor! Onder de deelnemers ook Clemens Crucius, evenals Paul speler bij Cema/De Vaste Zet. Zie verder de eindstand, de MGL-damrubriek van 11-01-2007, de website van Cema/DVZ, de partijnotaties en de animaties. Opmerkelijk is dat Paul kampioen van zowel België als Duitsland is geweest.
 


Interim rating per 1-1-2007

[02-01-2007] Onlangs heeft de KNDB de interim ratinglijsten per 1-1-2007 bekend gemaakt. Zie ook het door Dieter van Gortel samengestelde overzicht per vereniging. Overigens geeft de virtuele ratinglijst van Toernooibase vaak een meer betrouwbaar tussentijds beeld van de rating, aangezien hier ook de wedstrijden voor de PLDB-clubcompetitie al zijn meegeteld.
 


 
Ouder nieuws