Aan: besturen van de verenigingen aangesloten bij de PLDB

Betreft: PLDB Clubcompetitie 2020/2021

Sittard, 9 september 2020

Beste bestuurder,

Velen van u vroegen het zich wellicht al af: “Wordt er een start gemaakt met de PLDB Clubcompetitie, en andere dam-activiteiten binnen de PLDB?”. Welnu, middels dit schrijven wenst het bestuur van de PLDB u te informeren.

Reeds vooraf willen wij benadrukken dat wij hopen dat iedereen naar omstandigheden nog gezond en wel kennis neemt van deze informatie. De huidige situatie omtrent COVID-19 beperkt de PLDB ernstig in haar functioneren, en van veel activiteit is dan ook geen sprake. Onze leden bevinden zich voor ruim 70% in de risicogroepen, en het organiseren van activiteiten vergt dan ook veel organisatie, maar vooral veel, heel veel voorzichtigheid.

Niets organiseren is voor een bond echter geen optie, en derhalve overwegen wij om eventueel(!) de PLDB Clubcompetitie als pilot op te starten. Het organiseren van andere activiteiten welke gewoonlijk onder de PLDB vallen is derhalve nog niet aan de orde.

Omtrent de PLDB Clubcompetitie voelt de PLDB zich genoodzaakt de nodige veiligheids- en gezondheidsmaatregelen te benoemen. Naleving van deze regels is een vereiste, en zullen door de Corona-functionaris van de thuisspelende vereniging na iedere wedstrijd moeten worden gerapporteerd. Tevens zal het bestuur vóóraf beslissen of een speellocatie voldoet voor deelname aan de PLDB Clubcompetitie.

De te treffen maatregelen:

 • Wedstrijden worden niet meer gezamenlijk gespeeld. Iedere vereniging krijgt zodoende een gelijkwaardig aantal thuis- en uitwedstrijden toebedeeld.
 • De onderlinge afstand tussen de borden, inclusief spelers, dient minimaal 1,5 meter te zijn.
 • In een zaal mogen zich maximaal tien personen bevinden. Acht spelers (thuis- en uitploeg) en eventueel nog twee extra personen die dus ook minimaal 1,5 meter afstand houden op de borden. Speelt u dus met twee teams thuis, dan moet u over twee zalen beschikken.
 • Tussen de spelers mag er geen fysiek contact plaatsvinden, zulks als handen schudden. Tevens wordt het dragen van een mondkapje zeer ernstig aangeraden. Eén speler is toegestaan het dragen van een mondkapje te eisen van zijn tegenstander. Dit geldt vanaf het betreden van de speelzaal, tot en met het verlaten van de speelzaal. Teves wordt het dragen van handbescherming aanbevolen.
 • De PLDB voelt zich verantwoordelijk voor het reilen en zeilen onder de wedstrijd in de speelzaal. Maatregelen buiten de speelzaal, waarbij gedacht moet worden aan bar/kantine/e.d. vallen buiten de verantwoordelijkheid van de PLDB.
 • Iedere vereniging beschikt over een corona-functionaris, welke bij de (thuis)wedstrijden verplicht aanwezig is. Deze rapporteert ná de wedstrijd aan het bestuur.
 • Vóór de competitie zal een bestuurslid van de PLDB de speelzaal/speelzalen keuren, deze moet op dat moment worden ingericht met de opstelling van de competitiewedstrijd.
 • Een speler welke ook maar enige ziekteverschijnselen vertoont is niet speelgerechtigd. Deze constatering moet evenwel door de aanwezige Coronafunctionaris(sen) vóór de wedstrijd worden vastgesteld.
Wij beseffen ons ter degen dat bovenstaande maatregelen geen leuke maatregelen zijn, maar met name ons ledenbestand noopt ons tot deze maatregelen. Verder willen wij aanvullen dat er nog geen speeldata worden gemeld. Dit is afhankelijk van het aantal inschrijvingen.

De PLDB Clubcompetitie zal alleen doorgang vinden bij het inschrijven van 6 of meer teams.

Bent u, uw club, en uw leden bereid om aan al bovenstaand te voldoen, dan kunt u zich middels een e-mail tot 30 september 2020 aan de secretaris van de PLDB (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) inschrijven. Vermeld hierbij:

 • Vereniging
 • Aantal teams
 • Coronafunctionaris van de vereniging
 • Voorkeuren thuis/uitwedstrijden
Met vriendelijke groet,

Namens het PLDB bestuur,

Martijn van Gortel

Voorzitter