Afdrukken
Categorie: Persoonlijke wedstrijden
Hits: 2541

Bijna veertig dammers trotseerden maandagavond de winterse weersomstandigheden om aan te schuiven bij de jubileumeditie van het intussen tot ver over de provinciegrenzen befaamde Euregiodamtoernooi. Voor de tiende maal op rij toonde damclub Raes DC Maastricht zich een voortreffelijk gastheer bij dit door de dammers gewaardeerde sneldamtoernooi tussen de feestdagen in. Het deelnemersveld bleef dit jaar niet beperkt tot de Limburgse dammers. Ook de rest van Nederland heeft intussen met Maastrichtse damevenement ontdekt.

Vanzelfsprekend leverde de organiserende vereniging het merendeel van de deelnemers: niet zo verwonderlijk als we bedenken dat het toernooi voordat het de status van Euregioternooi kreeg, al jaarlijks georganiseerd werd binnen de club. Dit jaar waren de zusterverenigingen uit Roermond, Geleen en Heerlen nadrukkelijk present in een poging om de hoofdprijs naar hun thuisplek te brengen. Ook clubnaamgever Maurice Raes maakte zijn opwachting tijdens dit sportieve evenement, een gebaar dat  door de deelnemers alom werd gewaardeerd.

Het was vanaf de openingsronde al duidelijk dat er verschillende kapers op de kust lagen om de erfenis van de helaas wegens ziekte afwezige titelhouder Ber ten Haaf over te nemen. Opvallend was daarbij het grote aantal jongeren dat in de race lag, en bleef, om de hoofdprijs op te eisen. 
Na zeven ronden stevig dammen, slechts onderbroken door een tweetal zeer levendige kasteleinsronden, kon de balans worden opgemaakt. In de slotronde waren het de lokale favoriet Andy Damen en coming man Tom Swelsen die aan bord 1 met elkaar in duel gingen met als inzet de eerste prijs. Tot grote vreugde van alles wat Maastricht heet was het Andy die de toernooizege opeiste: tien jaar Euregiotournooi leverde daarmee tien maal een andere winnaar op.

Raesvoorzitter Dré Verheggen en provinciaal titelhouder Gijs Schoenmakers leidden de 38 deelnemers in een tijdspanne van ruim vier uur bekwaam door de zeven ronden heen. De prijzen waren verder door Ingrid de Kok als dameskampioene, Tom Swelsen als jeugdkampioen, Valere Hermans als winnaar van het Belgiëklassement en de schier onverwoestbare materiaalbeheerder Cees Krottje als winnaar van het negentig-plus-klassement. Pikant detail hierbij was overigens dat niet alle categorieën een even sterke bezetting kenden.  Smile Het vader-zoon-klassement eindigde in een zege voor de familie Swelsen.

Op de website www.damclubmaastricht.nl treft u een impressie aan, alsmede de uitslagentabel. Enkele verenigingen plaatsten een item op hun resp. websites.