Zaterdag werden in de Jo Gerrishal in Roermond de Limburgse kampioenschappen sneldammen voor de jeugd georganiseerd. Gastheer Damclub Roermond mocht in vergelijking met vorig jaar slechts een beperkt aantal jeugddammers verwelkomen. Tegenover de 16 deelnemers van 2009 telde de deelnemerslijst van dit jaar slechts een zevental namen. Het verschil in de omvang van de deelnemersvelden van het damkampioenschap en het gelijktijdig in de sporthal georganiseerde rolstoelhockeytoernooi was wel heel erg groot. 

De overmacht van de damjeugd van Eureka was enorm. Alle belangrijke titels gingen naar de club uit Heerlen. Jitse Slump werd na een bloedstollende barrage uitgeroepen tot supersneldamkampioen van Limburg 2010.

 

Foto: Jacob Slump

Al in de openingsronde werd duidelijk dat een verschil in leeftijd niet per defintie ook een niveauverschil inhoudt. Zo ging de toch al behoorlijk ervaren Folkert Jansen in de eerste twee ronden verrassend onderuit, onder andere verloor hij zijn partij tegen zijn jongere broer. Al heel snel werd het ook duidelijk dat de dammers uit Midden-Limburg (Djordy Suylen van de organiserende vereniging en een tweetal niet-clubdammers van basisschool De Leerlingst uit Haelen) niet opgewassen waren tegen het Zuid-Limburgse sneldamgeweld.

Met name de nog altijd zeer jeugdige Jitse Slump (met zijn 10 jaar de jongste deelnemer) en zijn teamgenoot Tom Swelsen hielden zaterdagmiddag op een verschrikkelijke manier huis. Na zeven ronden sloten de beide toppers het toernooi af met een score van 11 uit 6, hun onderlinge duel was in een puntendeling geeindigd. Voorafgaand aan het toernooi waren duidelijke afspraken gemaakt omtrent de verdeling van de titels: elke deelnemer zou strijden voor de categorie waarin hij conform het wedstrijdreglement thuishoort. Zo speelde Jitse in de categorie pupillen en kwam Tom uit bij de aspiranten. Niemand kon toen nog bevroeden dat uitgerekend die twee uiteindelijk de topposities zouden bekleden.

 Er werd een beslissingswedstrijd op poten gezet om de - officieuze - superkampioen aan te wijzen. De eerste partij eindigde in een puntendeling, en toen er werd overgegaan naar een kortere speeltijd van 5 minuten per speler leek dat in eerste instantie ook nog geen beslissing te forceren. Tot ineens de seconden begonnen mee te tellen. Bij het wegtikken van de speeltijd ging wellicht ook de nervositeit ongemerkt een rol van betekenis spelen. De stand op het bord zag er voor Jitse plotseling heel goed uit en op eengegeven moment was het spel over en uit. Tom was de eerste die zijn meerdere in zijn clubgenoot erkende.

Jitse werd behalve algemeen jeugdsneldamkampioen van Limburg (een hele mond vol) dus ook sneldamkampioen van Limburg 2010 bij de pupillen. Tom Swelsen veroverde evenals in 2009 de titel bij de aspiranten, Folkert was de beste junior en Ruben Damen eindigde bij de niet-clubdammers als hoogste.

De eindstand:

1 en 2 Tom Swelsen en Jitse Slump beiden 11 uit 6

3. Ivar Jansen 7 uit 6

4. Folkert Jansen 5 uit 6

5 en 6. Ruben Damen en Djordy Suylen 3 uit 6

7. Jip Schouteten 2 uit 6

Limburgs sneldamkampioen 2010 werden dus:

junioren: Folkert Jansen (Cema/De Vaste Zet en Eureka)

aspiranten: Tom Swelsen (Eureka)

pupillen: Jitse Slump (Eureka)

niet-clubdammers (officieus): Ruben Damen 

superkampioen (officieus): Jitse Slump

Zie ook het verslag op de website van Damclub Roermond.