Boordevol indrukken keerden Janes de Vries en Martijn van Gortel vorige week terug uit China. Daar aan de andere kant van de wereldbol maakten zij tussen 6 en 11 december hun sportieve opwachting tijdens het eerste open damtoernooi op Chinese bodem. Het toernooi, luisterend naar de naam de Golden Horse Cup, werd georganiseerd in de plaats Xin Tai.

Het merendeel van de 62 deelnemers was afkomstig uit China. Niet vreemd natuurlijk, maar de deelname van dammers uit Nederland en België, Wit-Rusland, Mongolië, zelfs een deelneemster uit Japan (!) zorgden voor een belangrijk internationaal tintje aan dit immense gebeuren.
Via het forum van de FMJD werd van dag tot dag verslag gedaan van dit toernooi. Martijn van Gortel mocht voorafgaand aan het toernooi in een radio-interview voor de lokale Sittard-Geleense omroep het een en ander uit de doeken doen over de toen nog aanstaande trip.
Nikolay Struchkov uit Wit-Rusland werd met 14 uit 9 onbedreigd winnaar van het toernooi. Aygul Idrisova werd met 12 punten de hoogst eindigende dame in het illustere gezelschap.

Martijn eindigde op de 22e plaats. In de slotpartij speelde hij een alles-of-niets in een poging alsnog bij de toppers te eindigen. De gok pakte verkeerd uit. Aygul Idrisova klopte hem in de laatste ronde en daarmee duikelde hij een eind op de ranglijst. Met 2 overwinningen en 6 remises kijkt hij op een geslaagd optreden terug. Onze Belgische damvriend Janes de Vries kwam vier maal tot de volle winst. Daarnaast pakte hij twee remises, waarmee ook hij op 10 punten eindigde. De weerstandspunten brachten hem op plek 25.
Voor uitslagen en achtergronden, zie www.toernooibase.nl  en het forum van de FMJD.
Het toernooi werd afgewerkt op 5 wedstrijddagen: op 4 dagen werden twee partijen gespeeld, op de slotdag één. Na de derde speeldag was een rustdag voorzien.